846 Φαρμακευτικό (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης

Ολόκληρη η προκήρυξη των θέσεων

Αν δεν έχεις τον Acrobat Reader κάνε click στο εικονίδιο και στο παράθυρο που θα ανοίξει διάλεξε "Ανοιγμα"

Σκοπός

Aποστολή της Σχολής είναι, η παροχή αρμονικά συνδυασμένης, επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαιδεύσεως, για την κατάρτιση μονίμων Αξκών για την κάλυψη των αναγκών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ως κατωτέρω :

α. Υγειονομικού
(1) Ιατροί
(2) Κτηνίατροι
(3) Οδοντίατροι
(4) Φαρμακοποιοί
β. Οικονομικού
γ. Στρατολογικού

Στόχος της εκπαιδεύσεως είναι ν' αποκτήσουν οι Μαθητές-τριες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές επιστημονικές γνώσεις, τις κατάλληλες στρατιωτικές εμπειρίες, τη γενικότερη εγκυκλοπαιδική μόρφωση, και τις σωματικές ικανότητες ώστε να μπορέσουν ν'ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους ως αξιωματικοί επιστήμονες.

Διεύθυνση

Η Σχολή έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι εγκατεστημένη σε κτιριακό συγκρότημα απέναντι από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως και δίπλα στη Πανεπιστημιούπολη, στην διεύθυνση Πλήθωνος Γεμιστού 2, ΤΚ 54 638, τηλ. (031) 216-941, 216-841 και 216-948

Απαιτήσεις

1. Προσόντα Υποψηφίων

α. Να είναι Έλληνας-ίδα το γένος, να έχει την ελληνική ιθαγένεια, να είναι κάτοχος-η τίτλου σπουδών, που του επιτρέπει την συμμετοχή του-της στις εισιτήριες εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας .

β. Να έχει ηλικία μέχρι 20 ετών.
γ. Να έχει ανάστημα πάνω από 1.65μ. (1.55 μ. για τις γυναίκες).
δ. Να είναι υγιής, με άρτια σωματική διάπλαση.
ε. Να είναι άγαμος-η.
στ. Να μην έχει καταδικαστεί ή να μη διώκεται για διάφορα ποινικά αδικήματα.
ζ. Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να ει\ίναι τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.

2. Πότε θεωρούνται επιτυχόντες οι υποψήφιοι

α. Αν υποστούν με επιτυχία τις Προκαταρτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ) που γίνονται στη Σχολή και περιλαμβάνουν:

(1) Υγειονομικές Εξετάσεις
(2) Ψυχοτεχνικές Δοκιμασίες
(3) Αθλητικές δοκιμασίες

β. Αν πετύχουν την απαιτούμενη βαθμολογία στις γραπτές εξετάσεις στα αντίστοιχα μαθήματα των Γενικών εξετάσεων, που διεξάγονται πανελληνίως από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Κάθε άλλη πληροφορία σχετική με το χρόνο, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και το πρόγραμμα των εξετάσεων, αναφέρονται στην εγκύκλιο διαταγή, που εκδίδεται κάθε χρόνο περίπου αρχές Μαρτίου και κοινοποιείται στις Νομαρχίες, στα Λύκεια τις Στρατιωτικές Σχολές, στα Στρατολογικά γραφεία, γραφεία ενημερώσεως κοινού του ΥΕΘΑ.

4. Λοιπές υποχρεώσεις

α. Υπολογίζεται ως χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας ο μετά την ορκομωσία χρόνος φοίτησης, για όσους μαθητές απομακρύνονται εξαιτίας οποιουδήποτε λόγου. Μαθητές που παραιτούνται πριν ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους και ορκισθούν Αξιωματικοί, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στο Δημόσιο τα μέχρι τότε έξοδα της φοίτησής τους, εκτός αν διαγραφούν για λόγους υγείας. Οι σπουδαστές της ΣΣΑΣ διαγραφόμενοι της Σχολής για λόγους υγείας, συνεχίζουν οπωσδήποτε την φοίτησή τους στο ααντίστοιχο έτος σπουδών της οικίας Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
β. Η φοίτηση διαρκεί 6 χρόνια για το Ιατρικό, 5 για το Κτηνιατρικό,Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Τμήμα και 4 χρόνια για το Οικονομικό και Στρατολογικό Τμήμα.
γ.Οι απόφοιτοι της Σχολής είναι υποχρεωμένοι μετά την αποφοίτησή τους να μείνουν στο στράτευμα:Οι Ιατροί 18 χρόνια, οι Κτηνίατροι, Οδοντίατροι, και Φαρμακοποιοί15 χρόνια, και οι Οικονομικοί, Στρατολόγοι 12 χρόνια.


1. Οι εισαγόμενοι στη Σχολή δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την ημέρα της κατατάξεώς τους. Τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους τη δικαιούνται από την ημέρα της ορκωμοσίας τους, ως αξιωματικοί.

2. Η διαμονή, σίτιση και ένδυση είναι δωρεάν.

3. Όλα τα έξοδα φοίτησης βαρύνουν το δημόσιο.

4. Οι Έλληνες μαθητές-τριες λαμβάνουν μικρό μηνιαίο επίδομα.

5. Η εκπαίδευσητων μαθητών-τριών είναι ακαδημαϊκή και στρατιωτική.Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση πραγματοποιείται στις αντίστοιχες Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,εκπαιδεύονται σε αυτό όπως όλοι οι άλλοι ιδιώτες φοιτητές και έχουν τις ίδιες με αυτούς υποχρεώσεις.Η στρατιωτική εκπαίδευση διεξάγεται στις εγκαταστάσεις τις Σχολής.

6. Οι σπουδαστές-τριες που παίρνουν το πτυχίο της Σχολής του Πανεπιστημίου,στην οποία φοιτούν και τελειώνουν με επιτυχία τη στρατιωτική εκπαίδευση,αποφοιτούν απο τη ΣΣΑΣ και ονομάζονται Ανθυπολοχαγοι,Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί ανάλογα με τον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο κατανέμονται.

Δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια του Πανεπιστημιακού έτους, το ημερήσιο πρόγραμμα των μαθητών-τριών, περιλαμβάνει σωματική αγωγή, τις καθημερινές στρατιωτικές υποχρεώσεις και κατόπιν, παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων στο Πανεπιστήμιο. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες προβλέπονται: Μελέτη, στρατιωτικά μαθήματα, διδασκαλία ξένων γλωσσών, εξάσκηση σε Η/Υ, εφόσον δεν υπάρχουν Πανεπιστημιακές υποχρεώσεις. Όταν το Πανεπιστήμιο δε λειτουργεί και οι Μαθητές-τριες δεν βρίσκονται στις προβλεπόμενες άδειες (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι), το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει στρατιωτικά μαθήματα, εκπαίδευση και αθλοπαιδιές.
Οι μαθητές-τριες έχουν άδεια εξόδου στην πόλη, κάθε Τετάρτη και από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το βράδυ της Κυριακής, εφόσον δεν έχουν Πανεπιστημιακές υποχρεώσεις ή άλλες υποχρεώσεις στη Σχολή.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση στη Σχολή χωρίζεται σε:
Στρατιωτική
Επιμορφωτική
Ακαδημαϊκή

Στρατιωτική Εκπαίδευση

Αμέσως μετά την εισαγωγή τους στη Σχολή, οι νέοι Μαθητές πραγματοποιούν τη βασική τους εκπαίδευση, της οποίας η διάρκεια είναι τρεις (3) εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, η στρατιωτική εκπαίδευση πραγματοποιείται παράλληλα με την Πανεπιστημιακή δραστηριότητα, σε ώρες κατά τις οποίες δεν υπάρχουν Πανεπιστημιακές υποχρεώσεις.
Ο κύκλος της ετήσιας στρατιωτικής εκπαίδευσης ολοκληρώνεται μετά το τέλος των Πανεπιστημιακών εξετάσεων του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια θερινής κατασκηνωτικής διαβίωσης των Μαθητών-τριών, στην οποία συμμετέχουν οι τέσσερις(4) πρώτες τάξεις της Σχολής.
Η θερινή διαβίωση αρχίζει συνήθως στις αρχές Ιουλίου, και διαρκεί τρεις(3) εβδομάδες. Με το τέλος της δραστηριότητας αυτής τελειώνει το εκπαιδευτικό έτος, και οι μαθητές-τριες αναχωρούν για την καλοκαιρινή τους άδεια.

Επιμορφωτική Εκπαίδευση

Περιλαμβάνει διδασκαλίες θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος, διαλέξεις με επιστημονικό και εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο, συμμετοχή σε συζητήσεις επιστημονικών θεμάτων, διδασκαλία ξένων γλωσσών και Η/Υ. Επίσης εκπαιδευτικά ταξίδια και επισκέψεις σε μουσεία, ιστορικούς χώρους, έδρες στρατιωτικών μονάδων κ.τ.λ.

Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση

Πραγματοποιείται στα παρακάτω πέντε (5) τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης.
(1) Ιατρικό
(2) Κτηνιατρικό
(3) Οδοντιατρικό
(4) Φαρμακευτικό
(5) ΝΟΕ (Νομικών - Οικονομικών - Επιστημών). Για το Οικονομικό και Στρατολογικό τμήμα της Σχολής αντίστοιχα.

Οι μαθητές της ΣΣΑΣ διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο όπως όλοι οι άλλοι φοιτητές, και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Διδάσκονται όλα τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μαθήματα, και κάνουν πρακτική εξάσκηση στα εργαστήρια και τις κλινικές του. Η φοίτηση διαρκεί 6 χρόνια για το Ιατρικό τμήμα, 5 χρόνια για το Κτηνιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό και 4 χρόνια για το Στρατολογικό και Οικονομικό τμήματα.
Η Σχολή με τους αρμοδίους αξιωματικούς της Διευθύνσεως Σπουδών παρακολουθεί την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση των Μαθητών και τις επιδόσεις τους.
Μετά την αποφοίτησή τους δύνανται να μετεκπαιδευτούν σε Πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού.

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά μαθήματα Γενικά Μαθηματικά Γενική Φυσική Γενική Χημεία Ποιοτική Αναλυτική Χημεία Επιπλέον ένα μάθημα επιλογής από τα παρακάτω: Εισαγωγή στις Φαρμακευτικές επιστήμες & Φαρμακευτική Νομοθεσία Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά μαθήματα

Βοτανική Γενική Οργανική Χημεία Κυτταρική Βιολογία Μικροβιολογία Ποσοτική Αναλυτική Χημεία

3ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά μαθήματα

Ανόργανη Φαρμακευτική Χημεία Βιοχημεία Ι Ειδική Οργανική Χημεία Φαρμακευτική Ανάλυση Φυσική Χημεία

Επιπλέον ένα μάθημα επιλογής από τα παρακάτω: Ανατομία Στατιστική

4ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά μαθήματα

Βιοχημεία II

Γενική Φαρμ. Τεχνολογία Φαρμακευτική Ανάλυση II Φαρμακευτική Χημεία Φυσιολογία Επιπλέον ένα μάθημα επιλογής από τα παρακάτω: Ενζυμολογία Υγιεινή

5ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά μαθήματα Συνταγοτεχνία Γενική Φαρμακογνωσία Οργανική Φαρμακευτική Χημεία Ι Φαρμακολογία Φυσική Φαρμακευτική

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά μαθήματα Βιοφαρμακευτική Ειδική Φαρμακευτική Τεχνολογία Ι Εφαρμοσμένη Φαρμακογνωσία Οργανική Φαρμακευτική Χημεία II Φαρμακολογία II

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά μαθήματα Ειδική Φαρμακευτική Τεχνολογία II Επείγουσα θεραπευτική Εφαρμοσμένη Φαρμακογνωσία Μέθοδοι Ελέγχου Φαρμάκων Οργανική Φαρμακευτική Χημεία III Τοξικολογία

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Κατεύθυνση Ι Εισαγωγή στη Βιοτεχνολογία Καλλυντικά Μέθοδοι Ελέγχου Φαρμάκων Οργανική Φαρμακευτική Χημεία Φαρμακευτική Τεχνολογία Χημεία Φυσικών Προϊόντων Κατεύθυνση II Εφαρμοσμένη Φαρμακολογία & θεραπευτική Κλινική Φαρμακοκινητική Κλινική Χημεία Ραδιοφάρμακα & Ραδιοπροστασία Συνταγοτεχνία Υγιεινές Τροφές & Διαιτητικά Προϊόντα Οργανομεταλλικά και ορμόνες

9ο και 10ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Οι φοιτητές μετά την περάτωση του τετραετούς κύκλου σπουδών πλήρους θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο, υποχρεούνται μέσα στα πλαίσια της Νομοθεσίας της ΕΟΚ με την οποία έχει εναρμονισθεί η Ελλάδα (οδηγίες 85/432/ΕΟΚ, 85/433/ΕΟΚ και Απόφαση Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α4/5226/6-11-1987), να κάνουν πρακτική άσκηση επί ένα έτος (4 τρίμηνα) σε:

α) Φαρμακείο ανοικτό στο κοινό (τουλάχιστον επί 3 μήνες) β) Νοσοκομείο (τουλάχιστον επί 3 μήνες) γ) Φαρμακοβιομηχανία (προαιρετικά). Οι φοιτητές στο 8ο εξάμηνο θα πρέπει να επιλέξουν τη μία από τις δύο κατευθύνσεις και να εξετασθούν σε όλα τα μαθήματα που περιλαμβάνονται σ αυτήν. Ο ελάχιστος αριθμός διδακτικών μονάδων (ΔΜ) για τη λήψη του πτυχίου, εκτός από την ξένη γλώσσα, είναι: 148. Οι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιήσουν διπλωματική εργασία σ ένα από τα μαθήματα του 8ου εξαμήνου (κατεύθυνση), μετά από σύμφωνη γνώμη του διδάσκοντα και του αντίστοιχου εργαστηρίου. Η λήψη του πτυχίου γίνεται μετά το πέρας του 5ου έτους σπουδών (πρακτική άσκηση) σύμφωνα με το Π. Δ. 110/1993.