308 Κτηνιατρικής Θεσσαλίας (Καρδίτσα)

Το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε με το ΠΔ 177/1993, εντάσσεται δε στη Σχολή Επιστημών Υγείας. Η λειτουργία του Τμήματος άρχισε το ακαδημαϊκό έτος 1994-1995 και ο πρώτος πτυχιούχος αποφοίτησε το 1999. Ήδη από το Τμήμα Κτηνιατρικής έχουν αποφοιτήσει 30 κτηνίατροι.Το Τμήμα εδρεύει στην Καρδίτσα, στεγάζεται δε σε κτιριακό συγκρότημα στη βόρεια είσοδο της πόλης. Το συγκρότημα αποτελείται από το κεντρικό κτίριο, το κτίριο της βιβλιοθήκης, το κτίριο των εργαστηρίων και το κτίριο των κλινικών. Η συνολική επιφάνεια των στεγασμένων χώρων του συγκροτήματος είναι 9.500 τ.μ.. Επιπλέον, για τη λειτουργία του Τμήματος υπάρχει έκταση 520 στρεμμάτων στους Σοφάδες, όπου θα αναπτυχθεί κτηνοτροφικό αγρόκτημα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος. Στο χώρο αυτό κατασκευάστηκε ήδη η πρώτη μονάδα σταβλισμού παραγωγικών ζώων επιφάνειας 240 τ.μ..

Σκοπός

Το Τμήμα Κτηνιατρικής καλλιεργεί το γνωστικό αντικείμενο της κτηνιατρικής επιστήμης και έχει την ευθύνη της οργάνωσης και της υλοποίησης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στο αντικείμενο αυτό.
Αποστολή του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων, οι οποίοι θα θεραπεύουν την κτηνιατρική επιστήμη και θα εξυψώνουν και θα αναδεικνύουν το κτηνιατρικό επάγγελμα, απασχολούμενοι στους τομείς της υγείας και προστασίας των ζώων, της αύξησης και βελτίωσης της ζωικής παραγωγής, της υγιεινής και τεχνολογίας των προϊόντων ζωικής προέλευσης, της προστασίας των ανθρώπων από τις ζωοανθρωπονόσους, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πειραματικής ιατρικής, της κτηνιατρικής έρευνας και των εφαρμογών της.
Επιπλέον, με την ερευνητική δραστηριότητα και την ακαδημαϊκή διδασκαλία, το Τμήμα αποσκοπεί στην καλλιέργεια και την προαγωγή της κτηνιατρικής επιστήμης, στην εξύψωση και ανάδειξη του κτηνιατρικού επαγγέλματος και στην αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων σχετικών με την κτηνιατρική.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών χορηγείται το πτυχίο της Κτηνιατρικής.

Διάρκεια και Περιεχόμενο Σπουδών

Οι σπουδές στο Τμήμα Κτηνιατρικής διαρκούν πέντε ακαδημαϊκά έτη (δέκα εξάμηνα). Με την επιτυχή περάτωση των εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα, χορηγείται το πτυχίο της Κτηνιατρικής, το οποίο δίδει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του κτηνιάτρου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Στην Ελλάδα εργάζονται σήμερα 3.000 κτηνίατροι. Η πλειονότητα αυτών απασχολείται στην κεντρική και τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. 'Ενας σημαντικός και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κτηνιάτρων ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας ιατρείο, εργαστήριο ή φαρμακείο κτηνιατρικών φαρμάκων. Άλλοι κτηνίατροι εργάζονται στα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ της χώρας, σε βιομηχανίες ή εμπορικές εταιρείες κτηνιατρικών προϊόντων, σε βιομηχανίες τροφίμων, σε κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές ή ιχθυοκομικές επιχειρήσεις, στον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, στο Κτηνιατρικό Τμήμα του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αστυκτηνιατρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας.
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων στην Ελλάδα καθορίζονται από το ΠΔ 344/2000, ασκούνται δε ειδικότερα όπως περιγράφεται παρακάτω. Το ίδιο ΠΔ καθορίζει και τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, στις οποίες είναι υποχρεωτική η απασχόληση κτηνιάτρων.
• Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ζωικής ή μικτής παραγωγής, σε γεωργοκτηνοτροφικές ή κτηνοτροφικές βιομηχανίες, τράπεζες, εταιρείες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• Στην πρόληψη και καταπολέμηση των οποιασδήποτε αιτιολογίας νοσημάτων των θηλαστικών ζώων, πτηνών, ιχθύων, λοιπών υδρόβιων σπονδυλωτών, ωφελίμων εντόμων, καθώς στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παραπάνω ειδών.
• Στην ίδρυση και λειτουργία ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων μικρών και μεγάλων ζώων, αγρίων ζώων και πτηνών, καθώς και κτηνιατρικών μικροβιολογικών, βιοχημικών, παθολογοανατομικών και ιστολογικών εργαστηρίων.
• Σε κτηνιατρικές πράξεις, επεμβάσεις, κτηνιατροδικαστικές εκθέσεις, πιστοποιήσεις θανάτου ζώων ανεξαρτήτως αιτίας, καθώς και έκδοση κτηνιατρικών γνωματεύσεων και βεβαιώσεων.
• Στην ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων ζωικής προελεύσεως.
• Στο σχεδιασμό και εφαρμογή της ανάλυσης επικινδυνότητας των τροφίμων στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, στις βιομηχανίες παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης.
• Στον προγραμματισμό, έλεγχο και εκτέλεση της τεχνητής σπερματέγχυσης.
• Στην εφαρμογή, εκτέλεση και έλεγχο της μετεμφύτευσης γονιμοποιημένων ωαρίων στα θηλαστικά ζώα.
• Στην παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία, εμπορία και διάθεση των κτηνιατρικών φαρμάκων, βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης ή άλλων φαρμακευτικών ουσιών για κτηνιατρική χρήση.
• Στη χορήγηση κτηνιατρικών συνταγών, απαραίτητων για την εμπορία, διάθεση και χρήση των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.
• Στην ίδρυση και λειτουργία κτηνιατρικών φαρμακείων και φαρμακαποθηκών.
• Στην παραγωγή, εμπορία, διάθεση, έλεγχο και τυποποίηση ζωοτροφών, συμπυκνωμάτων, προσθετικών, καθώς και κτηνοτροφικών μηχανημάτων, εργαλείων και σκευών.
• Στη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των βοσκοτόπων.
• Σε δραστηριότητες ζωικής φύσης και των προϊόντων της.
• Σε ζωολογικούς κήπους, πάρκα, εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και εκτροφεία θηραμάτων.
• Στην παραγωγή, επιλογή και εμπορία ζωικού αναπαραγωγικού υλικού.
• Στη διαλογή, επεξεργασία, τυποποίηση και βιομηχανική επεξεργασία, ζωικών και αλιευτικών προϊόντων, πρωτογενών και δευτερογενών, στον ποιοτικό, τεχνολογικό και υγειονομικό έλεγχό τους, καθώς και στη διατήρηση, διακίνηση και διαφήμιση αυτών.
• Στην οργάνωση και λειτουργία ζωαγορών, σφαγείων, κρεαταγορών, ιχθυοσκαλών, ψυκτικών χώρων και λοιπών εγκαταστάσεων παραγωγής και εμπορίας ζωικών προϊόντων.
• Στη σύνταξη μελετών για τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων παραγωγής και εμπορίας ζωικών προϊόντων.
• Σε δραστηριότητες σχετικές με την προστασία, αξιοποίηση και διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος.
• Σε συγκεντρώσεις κτηνοτροφικών προϊόντων.
• Σε συστηματικές απεντομώσεις και απολυμάνσεις χώρων και πλοίων.
• Σε εργασίες σχετικές με την ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και της ζωικής παραγωγής.
• Στην παροχή γνωμοδοτήσεων σε ινστιτούτα και οργανώσεις καταναλωτών.
• Στην ίδρυση μονάδων εκτροφής πειραματοζώων.
• Σε επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ιχθυογενετικού υλικού και στην παραγωγή, τυποποίηση και έλεγχο ιχθυοτροφών.
• Στην ανάπτυξη προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, για την οργάνωση, διαχείριση και έλεγχο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
• Στον έλεγχο υπολειμμάτων από τη χρήση κτηνιατρικών φαρμακευτικών ουσιών σε προϊόντα και στο περιβάλλον.
• Στην πιστοποίηση γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.
• Στη συλλογή, αξιολόγηση, συντήρηση, πιστοποίηση και χρησιμοποίηση γενετικών πόρων.
• Στην παρακολούθηση των παραγωγικών διαδικασιών στις γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και στην πιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών για την έκδοση πιστοποιητικών ολικής ποιότητας.
• Στον τεχνολογικό και περιβαλλοντολογικό έλεγχο στις γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και στην πιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών.

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Διαλέξεις: Φύση, μοριακή οργάνωση του γενετικού υλικού και οργάνωσή του σε χρωμοσώματα. Τα χρωμοσώματα των ανώτερων οργανισμών. Αντιγραφή του γενετικού υλικού, μεταγραφή της γενετικής πληροφορίας, γενετικός κώδικας και μετάφραση της γενετικής πληροφορίας. Μεντελισμός. Κληρονόμηση δύο ή περισσότερων γονιδίων, φυλοσύνδετα γονίδια και καθορισμός του φύλου. Πολλαπλά αλληλόμορφα, θανατογόνα γονίδια. Αλληλεπίδραση γονιδίων. Σύνδεση και χρωμοσωματικοί χάρτες. Γονιδιακές μεταλλάξεις. Αριθμητικές και δομικές χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Γενετική των σωματικών κυττάρων. Ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Γενετική μηχανική και εφαρμογές της.
Ασκήσεις: Ασκήσεις κυτταρογενετικής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Διαλέξεις: Στοιχεία ιστορίας της κτηνιατρικής επιστήμης (προστασία της υγείας των ζώων, αύξηση της ζωικής παραγωγής, προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος). Ενημέρωση - συζήτηση για το ρόλο του κτηνιάτρου σε διάφορους χώρους επαγγελματικής δραστηριοποίησης κτηνιάτρων.

ΖΩΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Εισαγωγή στην ταξινόμηση και στη συστηματική. Ταξινομικές κατηγορίες και χαρακτηριστικά τους. Τα κυριότερα αθροίσματα του ζωικού βασιλείου από τα πρωτόζωα μέχρι και τα θηλαστικά. Γενικά χαρακτηριστικά των πιο αντιπροσωπευτικών κατηγοριών και χαρακτηριστικοί αντιπρόσωποι κάθε κατηγορίας. Εξέλιξη της δομής των διαφόρων συστημάτων στα χορδωτά.
Ασκήσεις: Επίδειξη εκπαιδευτικών ταινιών σχετικών με τη δομή, τη φυσιολογία και την οικολογία των πιο αντιπροσωπευτικών τύπων των διαφόρων αθροισμάτων του ζωικού βασιλείου. Επίδειξη προπλασμάτων και ταριχευμένων ζώων.

ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ Ι
Διαλέξεις: Κινητικό σύστημα (οστεολογία, συνδεσμολογία, μυολογία). Κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αισθητήρια όργανα.
Ασκήσεις: Ασκήσεις σε προπλάσματα και όργανα των διαφόρων συστημάτων και ανατομές των κατοικίδιων ζώων.

ΦΥΣΙΚΗ
Διαλέξεις: Ενέργεια και μορφές της. Θερμότητα-θερμοκρασία και αρχές θερμοδυναμικής. Μηχανική των ρευστών (υδροστατική, υδροδυναμική ιδανικών ρευστών). Αρχές λειτουργίας οπτικών οργάνων (φακοί, οφθαλμός, φωτογραφικές μηχανές, μικροσκόπια, λέιζερ). Αρχές ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (ΣΕΜ, ΤΕΜ, ΣΤΕΜ, στοιχειομετρική ανάλυση με ακτίνες Χ). Ηλεκτρονικές μετρήσεις (βασικές συσκευές, βιοτηλεμετρία). Φασματοσκόπια μορίων. Ραδιενέργεια και δοσιμετρία.
Ασκήσεις: Εισαγωγή στη λειτουργία και χρήση ηλεκτρονικών οργάνων και βιοεπιστημών.

ΧΗΜΕΙΑ
Διαλέξεις: Γενική Χημεία: εισαγωγικές έννοιες και κατάταξη των υλικών σωμάτων, υποατομικές μονάδες, δομή του ατόμου και του μορίου, δεσμοί και δυνάμεις ενδομοριακές και διαμοριακές, περιοδικό σύστημα. Ανόργανη Χημεία: γενικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά στοιχείων και ανόργανων ενώσεων και ειδικότερα του ύδατος (αυτοδιάσπαση, pH, ρυθμιστικά διαλύματα, κλ.π.). Οργανική Χημεία: σύσταση, δομή, κατάταξη, ονοματολογία οργανικών ενώσεων, άκυκλες και κυκλικές ενώσεις με έμφαση στις κατηγορίες αμινοξέων- πεπτιδίων-πρωτεϊνών, σακχάρων, λιπιδίων και νουκλεοενώσεων, βιοκαταλύτες και πρότυπα χημικής αντίδρασης in vivo και in vitro.
Ασκήσεις: Εισαγωγή στην ποιοτική και ποσοτική χημική ανάλυση.

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Διαλέξεις: Εισαγωγή στις βιοστατιστικές αναλυτικές μεθόδους και στη χρήση των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πιθανότητες, τυχαίες μεταβλητές, κατανομές, τυχαία δείγματα, περιγραφική στατιστική, δειγματικές κατανομές. Εκτίμηση παραμέτρων, έλεγχος στατιστικών υποθέσεων. Ανάλυση συνεχών δεδομένων με παραμετρικές στατιστικές δοκιμές. Ανάλυση συνεχών δεδομένων με μη παραμετρικές στατιστικές δοκιμές. Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων. Ανάλυση επιβίωσης.
Ασκήσεις: Περιγραφή δεδομένων, ανάλυση συνεχών δεδομένων με παραμετρικές και μη παραμετρικές δοκιμές, ανάλυση ποιοτικών δεδομένων, ανάλυση επιβίωσης.

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
Διαλέξεις: Χημικά συστατικά των ζωικών οργανισμών. Ενζυμα, ορμόνες, βιταμίνες. Βιολογικές μεμβράνες. Μεταβολισμός υδατανθράκων, λιπιδίων, αμινοξέων, νουκλεοτιδίων. Νουκλεϊνικά οξέα. Οξεοβασική ισορροπία. Ένζυμα του πλάσματος.
Ασκήσεις: Προσδιορισμός βιοουσιών με τη βοήθεια κλασσικών και σύγχρονων μεθόδων.

ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΙΙ
Διαλέξεις: Σπλαχνολογία (πεπτικό, αναπνευστικό, ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα). Κυκλοφορικό σύστημα. Ανατομική πτηνών.
Ασκήσεις: Ασκήσεις σε προπλάσματα και όργανα των διαφόρων συστημάτων και ανατομές των κατοικίδιων ζώων.

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ Ι
Διαλέξεις: Λεπτή υφή του ζωικού κυττάρου και στοιχεία κυτταρικής βιολογίας. Μικροσκοπική και υπερμικροσκοπική κατασκευή του επιθηλιακού, του ερειστικού, του μυϊκού και του νευρικού ιστού. Γενική εμβρυολογία: στάδια ανάπτυξης του εμβρύου των θηλαστικών και της όρνιθας. Ειδική εμβρυολογία: ανάπτυξη του κινητικού και του νευρικού συστήματος και δυσπλασίες αυτών.
Ασκήσεις: Μελέτη ιστολογικών παρασκευασμάτων διαφόρων ιστών και οργάνων.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Γενικές αρχές οικολογίας και προστασίας περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στη δομή και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή. Αλληλεπιδράσεις. Τροφικές σχέσεις. Βιογεωχημικοί κύκλοι. Κατανάλωση ενέργειας από τον άνθρωπο. Περιβαλλοντικό σύστημα και φυσικοί πόροι. Αίτια και πηγές ρύπανσης του περιβάλλοντος. Οικολογική τοξικολογία. Ρύπανση του περιβάλλοντος με ζωικά απόβλητα και λύματα εργοστασίων κατεργασίας ζωοκομικών προϊόντων. Επίδραση της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Διαχείριση και κατεργασία των αποβλήτων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Οικονομία περιβάλλοντος.

3ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διαλέξεις: Θρεπτικές ουσίες (οργανικές και ανόργανες), τροφή, σύσταση ζωοτροφών και σώματος ζώων. Πεπτικότητα θρεπτικών ουσιών. Προσθετικά πρώτων υλών ζωοτροφών. Όροι ορθολογικής διατροφής θηλαστικών και πτηνών (ενεργειακές και αζωτούχες δαπάνες και ανάγκες, καθώς και εκτίμηση αυτών, πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες στη διατροφή, πόσιμο νερό). Επίδραση της διατροφής στην υγεία των ζώων, με προσανατολισμό στην επιζωοτιολογία και στην προληπτική κτηνιατρική. Έννοια, ορισμός και διάκριση των πρώτων υλών των ζωοτροφών. Χονδροειδείς ζωοτροφές (ξυλώδεις και χυμώδεις). Συμπυκνωμένες ζωοτροφές. Χημική ανάλυση ζωοτροφών κατά Weende. Έννοια και ορισμός σιτηρεσίου. Καταρτισμός ορθολογικού σιτηρεσίου. Ονοματολογία και κατάταξη σιτηρεσίων κατά είδος και κατηγορία παραγωγικών ζώων στα πλαίσια του συστήματος εκτροφής τους.
Ασκήσεις: Προσδιορισμός της in vitro και in vivo πεπτικότητας των πρωτεϊνών των ζωοτροφών, μέτρηση της ενεργειακής αξίας των ζωοτροφών, καθώς και εκτίμηση των ενεργειακών αζωτούχων αναγκών των ζώων με την παραγοντική μέθοδο, παράδειγμα ισοδυναμίας πρακτικών μονάδων ενεργείας. Αναγνώριση των ζωοτροφών, τρόποι παρασκευής των τυποποιημένων ζωοτροφών και χορήγησή τους στα ζώα, χημική ανάλυση των ζωοτροφών κατά Weende. Μέθοδοι καταρτισμού ορθολογικού σιτηρεσίου που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις υγείας των ζώων.

ZΩOTEXNIA Ι
Διαλέξεις: Σημασία, αντικείμενο και αποστολή της Ζωοτεχνίας. Στοιχεία εφαρμοσμένης γενετικής. Σχέσεις γενοτύπου-περιβάλλοντος. Προέλευση, κατανομή, ταξινόμηση των παραγωγικών ζώων. Παραγωγικές ιδιότητες. Μέθοδοι γενετικής βελτίωσης. Συστήματα εκτροφής και σταβλισμού (γενικές αρχές). Τύποι ζωοτεχνικών επιχειρήσεων. Στοιχεία ιππολογίας και ταυτοποίηση ιπποειδών. Προέλευση, ταξινόμηση, ονοματολογία, εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, εκτίμηση ηλικίας, φυλές, αναπαραγωγή, εκτροφή, συμπεριφορά, ευζωία και εκπαίδευση σκύλου και γάτας.
Ασκήσεις: Εκτίμηση της ηλικίας των ιπποειδών και πρακτική εφαρμογή της ταυτοποίησης. Εκτίμηση φυλών σκύλου και γάτας.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι
Διαλέξεις: Γενική μικροβιολογία: μορφολογία, φυσιολογία, γενετική πολλαπλασιασμός, ανθεκτικότητα, γενικοί μηχανισμοί παθογόνου δράσης και ταξινόμηση των μικροβίων. Ειδική κτηνιατρική μικροβιολογία: περιγραφή των βακτηρίων και των μυκήτων, που παρουσιάζουν κτηνιατρικό ενδιαφέρον (παθογόνων και μη), με ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογία και στις ιδιότητες που είναι υπεύθυνες για τη δράση τους.
Ασκήσεις: Χρώση και παρατήρηση μικροβίων. Μελέτη βασικών ιδιοτήτων χαρακτηριστικών εκπροσώπων μικροβιακών ομάδων και μέθοδοι εργαστηριακής διάγνωσης.

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ II
Διαλέξεις: Μικροσκοπική και υπερμικροσκοπική κατασκευή των ενδοκρινών αδένων, του κυκλοφορικού, του πεπτικού, του αναπνευστικού, του ουροποιητικού, του γεννητικού συστήματος, των αισθητηρίων οργάνων (όρασης, ακοής, χώρου) και του δέρματος και των προσαρτημάτων του. Ειδική εμβρυολογία: ανάπτυξη των αισθητηρίων οργάνων, του δέρματος, του πεπτικού, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος και των ενδοκρινών αδένων, δυσπλασίες των προαναφερθέντων οργάνων και συστημάτων, σχηματισμός των εμβρυϊκών υμένων των κατοικιδίων θηλαστικών και της όρνιθας.
Ασκήσεις: Μελέτη ιστολογικών παρασκευασμάτων διαφόρων οργάνων.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι
Διαλέξεις: Φυσιολογία του νευρικού, του κυκλοφορικού, του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Φυσιολογία του αίματος.
Ασκήσεις: Ασκήσεις στη φυσιολογία του νευρικού, του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος, στην αιματολογία και στην αιμοδυναμική.

4ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ
Διαλέξεις: Βοοτροφία, προβατοτροφία, αιγοτροφία: διάρθρωση και σημασία. Ταξινόμηση, προέλευση, εξωτερική μορφολογική διάπλαση, παραγωγικές ιδιότητες, φυλές, μέθοδοι αναπαραγωγής, γενετική βελτίωση, μέθοδοι εκτροφής βοοειδών, προβάτων και αιγών. Συμπεριφορά και ευζωία κατά την εκτροφή, με προσανατολισμό στην επιζωοτιολογία και στην προληπτική κτηνιατρική. Βουστάσια, προβατοστάσια, αιγοστάσια. Οργάνωση των σχετικών επιχειρήσεων.
Ασκήσεις: Επισκέψεις σε ιδρύματα ζωοτεχνικής έρευνας και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με σκοπό τη μελέτη των μεθόδων εκτροφής και την εκτίμηση της παραγωγικής αξίας των ζώων.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ II- ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Γενική και ειδική ιολογία: μορφολογία και χημική σύσταση των ιών, φυσικοχημικές ιδιότητές τους, αντιτύπωση, επίδραση των ιών στα κύτταρα, στοιχεία της γενετικής των ιών, αντιικά φάρμακα, ταξινόμηση και παθογόνος δράση των σπουδαιότερων ιών των ζώων. Ανοσολογία: αντιγόνα, αντισώματα, ανοσία στο έμβρυο και στο νεογέννητο, ανοσολογική ανοχή, ανοσοκαταστολή, ανοσολογικές ανεπάρκειες, ανοσολογία της αναπαραγωγής, αυτοανοσία, ανοσία και ανοσοπροφύλαξη στα λοιμώδη νοσήματα, αλλεργία-υπερευαισθησία, ανοσολογία των νεοπλασμάτων, ανοσία των μεταμοσχεύσεων, ιστοσυμβατότητα και ομάδες αίματος ζώων.
Ασκήσεις: Τεχνικές απομόνωσης, καλλιέργειας και ταυτοποίησης των ιών. Δοκιμές προσδιορισμού και μέτρησης ανοσολογικών αντιδράσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Διαλέξεις: Εισαγωγή στην οικονομία ζωικής παραγωγής (έννοια, περιεχόμενο, λειτουργίες και σκοπός της). Διαστάσεις του κτηνοτροφικού τομέα στην Ελλάδα. Διαχείριση ζωοτεχνικών επιχειρήσεων: θεωρία παραγωγής (συνάρτηση της παραγωγής ζωικών προϊόντων, αριστοποίηση της παραγωγής, υποκατάσταση των συντελεστών ζωικής παραγωγής). Κόστος και θεμελιώδεις αρχές του. Μεγιστοποίηση κέρδους. Καθορισμός θέσης παραγωγικών ζωικών προϊόντων και αρχές συγκριτικού πλεονεκτήματος. Κίνδυνοι και αβεβαιότητα στη ζωική παραγωγή. Μεθοδολογία οργάνωσης ζωοτεχνικών επιχειρήσεων. Τεχνικοοικονομική ανάλυση και παρουσίαση των κλάδων ζωικής παραγωγής. Χρηματοδότηση ζωοτεχνικών επιχειρήσεων και αξιολόγηση επενδύσεων. Διάθεση ζωικών προϊόντων (οικονομικό περιβάλλον, ζήτηση, τιμές, αγορά και σύστημα εμπορίας ζωικών προιόντων). Αγροτική πολιτική: εισαγωγή, κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ζωικά προϊόντα.
Ασκήσεις: Εφαρμογές των θεωρητικών γνώσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην κοστολόγηση των προϊόντων ζωικής προέλευσης, στη σύνταξη δελτίων ισολογισμού, δοσοληψιών και προϋπολογισμών των εκμεταλλεύσεων ζωικής παραγωγής, καθώς και στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα, έμφαση στη σύνταξη και ανάλυση ερωτηματολογίων έρευνας αγοράς για τα βασικά προϊόντα ζωικής προέλευσης, για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο κτηνίατρος κλ.π.. Ιδιαίτερη άσκηση στη σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών, οι οποίες αφορούν τους κλάδους ζωικής παραγωγής. Άσκηση των φοιτητών σε ομάδες με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Γενικό μέρος: γενικά περί παρασιτισμού και παρασίτων, σχέσεις παρασίτων και ξενιστών, ονοματολογία, ταξινόμηση. Ειδικό μέρος: πρωτόζωα, τρηματώδη, κεστώδη, νηματώδη, ακανθοκέφαλα, κρικωτοί, σκώληκες, αρθρόποδα (γενική μορφολογία, βιολογία και ταξινόμηση, μακροσκοπική μορφολογία, βιολογία των κυριότερων παρασίτων της χώρας μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιγραφή των βιολογικών κύκλων).

Ασκήσεις: Μακροσκοπικές και μικροσκοπικές επιδείξεις των πιο χαρακτηριστικών, μορφολογικά, παρασίτων της χώρας μας.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II
Διαλέξεις: Φυσιολογία του ενδοκρινικού και του γεννητικού συστήματος. Θερμορρύθμιση. Φυσιολογία του μυϊκού και του ουροποιητικού συστήματος.
Ασκήσεις: Ασκήσεις στη φυσιολογία του μυϊκού και του γεννητικού συστήματος.

5ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ I
Διαλέξεις: Γενικά περί υγείας, νόσου και πάθησης. Αιτιολογία και παθογένεια των νοσημάτων. Συμπτώματα και σύνδρομα. Διάγνωση, εξέλιξη και πρόγνωση. Γενικές μέθοδοι εξέτασης. Τρόποι εξέτασης, καταγραφή και μελέτη των συμπτωμάτων των διαφόρων συστημάτων (θερμοπαθολογία, νευρικό, κυκλοφορικό, αιμοποιητικό, ουροποιητικό, δέρμα, πεπτικό, αναπνευστικό).
Ασκήσεις: Ασκήσεις στις γενικές μεθόδους εξέτασης των ζώων και στις ειδικές εξετάσεις του πεπτικού, του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού, του ουροποιητικού, του νευρικού και του κινητικού συστήματος, του δέρματος και των ενδοκρινών αδένων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ
Διαλέξεις: Εισαγωγή στη Γενική Παθολογική Ανατομική. Παθολογοανατομική του κυττάρου και του διάμεσου ιστού (εκφυλίσεις, απόπτωση-νέκρωση, εναποθέσεις ουσιών και αλλοιώσεις του διάμεσου ιστού). Κυκλοφορικές διαταραχές, αρχές ανοσοπαθολογοανατομικής, φλεγμονή και αποκατάσταση, νοσηρές καταστάσεις από την επίδραση μικροοργανισμών (αλλοιώσεις σε λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα και πρωτόζωα), καθώς και νοσηρές καταστάσεις που προκαλούνται από την επίδραση μη βιολογικών παραγόντων. Διαταραχές της κυτταρικής ανάπτυξης και νεοπλασία (γενική και ειδική ογκολογία).
Ασκήσεις: Μικροσκοπική μελέτη ιστών και οργάνων από περιπτώσεις που αναφέρονται στα παραπάνω.

ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ III
Διαλέξεις: Χοιροτροφία, ορνιθοτροφία και κονικλοτροφία: διάρθρωση και σημασία. Ταξινόμηση, προέλευση, εξωτερική μορφολογική διάπλαση, παραγωγικές ιδιότητες, φυλές, μέθοδοι αναπαραγωγής, γενετική βελτίωση, μέθοδοι εκτροφής χοίρων, ορνιθίων και κονίκλων. Συμπεριφορά και ευζωία κατά την εκτροφή τους, με προσανατολισμό στην επιζωοτιολογία και στην προληπτική κτηνιατρική. Χοιροστάσια, ορνιθοστάσια, κονικλοστάσια. Οργάνωση σχετικών επιχειρήσεων.
Ασκήσεις: Επισκέψεις σε ιδρύματα ζωοτεχνικής έρευνας και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με σκοπό τη μελέτη των μεθόδων εκτροφής και την εκτίμηση της παραγωγικής αξίας των ζώων.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Εισαγωγή στην Επιδημιολογία. Καταμέτρηση, ποσοστό προσβολής, ρυθμός προσβολής. Βασικοί επιδημιολογικοί όροι, περιγραφική επιδημιολογία, μέγεθος δείγματος, μέθοδοι δειγματοληψίας. Ερμηνεία αποτελεσμάτων διαγνωστικών δοκιμασιών, μέτρα συμφωνίας. Αναλυτική επιδημιολογία, αιτιολογικός ιστός, επιδημιολογικά μέτρα συσχετισμού, είδη επιδημιολογικών μελετών, προκατάληψη, είδη προκατάληψης, αλληλεπίδραση. Στοιχεία μικροοικονομικής ανάλυσης της υγείας των ζώων, ανάλυση απόφασης με το δενδροειδές πρότυπο.
Ασκήσεις: Υπολογισμός συχνότητας νόσησης, μεγέθους δείγματος, χαρακτηριστικών διαγνωστικών δοκιμασιών και μέτρων συσχετισμού ή αποτελέσματος με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σχεδιασμός πειραματικών μελετών και μελετών παρατήρησης. Χρήση επιδημιολογικού λογισμικού.

ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ I
Διαλέξεις: Γενικά περί λοιμωδών νοσημάτων. Λοιμώδη νοσήματα των ζώων, τα οποία οφείλονται σε ιούς, με έμφαση στην αιτιολογία, την παθογένεια, την επιζωοτιολογία, την εργαστηριακή διάγνωση και τη σχέση τους με τη δημόσια υγεία, καθώς και στοιχεία συμπτωματολογίας, πρόληψης και θεραπείας τους.
Ασκήσεις: Επιδείξεις σχετικές με τη διαγνωστική και την παθογένεια των λοιμωδών νοσημάτων. Επισκέψεις σε διαγνωστικά εργαστήρια.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Διαλέξεις: Χημική σύσταση του γάλακτος. Μικροβιολογία του νωπού γάλακτος. Ανθυγιεινά γάλατα. Υγιεινή της παραγωγής, συγκέντρωσης και μεταφοράς του νωπού γάλακτος. Τεχνολογία, υγιεινή και ποιοτικός έλεγχος του παστεριωμένου, αποστειρωμένου, μακράς διαρκείας, συμπυκνωμένου και κονιοποιημένου γάλακτος. Τεχνολογία, υγιεινή και ποιοτικός έλεγχος της κρέμας, του βουτύρου, της γιαούρτης, των τυριών και του παγωτού. Μικροβιολογία και αλλοιώσεις του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στοιχεία υγιεινής εργοστασίων επεξεργασίας γάλακτος. Σχέσεις με τη δημόσια υγεία και προληπτικά μέτρα.
Ασκήσεις: Ασκήσεις σε θέματα, κυρίως, της τεχνικής επιθεώρησης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και επισκέψεις σε γαλακτοβιομηχανίες.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Εισαγωγή στη φαρμακολογία,. Φαρμακοτεχνικές μορφές φαρμάκων. Φαρμακοκινητική, φαρμακοδυναμική, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Μηχανισμοί δράσης των φαρμάκων. Ανάπτυξη και έγκριση νέων φαρμάκων. Αυτόνομο νευρικό σύστημα: χολινεργικά φάρμακα, φάρμακα του συμπαθητικού συστήματος, φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ηρεμιστικά, γενικά αναισθητικά, οπιοειδή, αντισπασμωδικά). Φάρμακα του πεπτικού συστήματος. Αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά. Φάρμακα που δρούν στο αίμα, φάρμακα που δρουν στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Φάρμακα που δρουν στο ουροποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα. Ενδοκρινείς ορμόνες, φαρμακολογία του αναπαραγωγικού συστήματος, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη. Βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, τοπικά αναισθητικά. Φάρμακα που δρουν στον οφθαλμό και το δέρμα. Αντινεοπλασματικά και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Εισαγωγή στην αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία, πενικιλλίνες, κεφαλοσπορίνες και κεφαμυκίνες, αμινογλυκοζίτες, μακρολίδια, λινκοζαμίνες, κινολόνες, τετρακυκλίνες, σουλφοναμίδες, αντιμικροβιακά διάφορης δομής, ανθελμινθικά, αντικοκκιδιακά, αντιτρυπανοσωμικά, αντιπυροπλασματικά, αντιϊστομοναδικά, αντιλεϊσμανιακά, εξωπαρασιτοκτόνα, αντιμυκητιακά, αντιϊικά, εμβόλια, αντισηπτικά και απολυμαντικά.
Ασκήσεις: Μεταβολισμός φαρμάκων και φαρμακοκινητική, επίδραση φαρμάκων σε απομονωμένα όργανα (καρδιά, έντερο), στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δράση αντιμικροβιακών φαρμάκων και αντίσταση.

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΙΙ
Διαλέξεις: Αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία των νοσημάτων και παθήσεων του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλονται σε μη τραυματικά αίτια κοινά για τα περισσότερα είδη ζώων, καθώς επίσης των νοσημάτων ή παθήσεων των οστών μη τραυματικής αιτιολογίας, όπως και αυτών που οφείλονται σε ένδεια ή περίσσεια μακροστοιχείων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Ασκήσεις: Ασκήσεις στη γενική εξέταση, στη λήψη ιστορικού και στη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενειών στα ζώα.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ
Διαλέξεις: Περιγραφή των μακροσκοπικών και μικροσκοπικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από διάφορα νοσήματα και σύνδρομα, στα όργανα και τους ιστούς του αναπνευστικού, πεπτικού, κυκλοφορικού, ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος, του μαστού, του δέρματος, των οστών και των μυών, των ενδοκρινών αδένων, του νευρικού συστήματος και των αισθητηρίων οργάνων.
Ασκήσεις: Επίδειξη προπλασμάτων και διαφανειών με μακροσκοπικές και μικροσκοπικές αλλοιώσεις, καθώς και τεχνικές λήψης και αποστολής υλικών για ειδικές εξετάσεις σε παθολογοανατομικά εργαστήρια.

ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Διαλέξεις: Βασικές αρχές υδροβιολογίας. Ποιοτικά χαρακτηριστικά υδάτινου περιβάλλοντος υδατοκαλλιεργειών. Μεταβολές των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ύδατος από αστική, βιομηχανική και γεωργική ρύπανση. Μεταβολές των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ύδατος από τις υδατοκαλλιέργειες. Επίδραση της ρύπανσης του υδάτινου περιβάλλοντος στις υδατοκαλλιέργειες. Γενική ιχθυολογία (ψάρια, καρκινοειδή, μαλάκια). Εντατική εκτροφή ευρύαλων ψαριών (τσιπούρα, λαυράκι) σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς ή χερσαίες δεξαμενές. Γαριδοκαλλιέργεια. Οστρακοκαλλιέργεια (μύδια, στρείδια). Εντατική εκτροφή χελιών (ανοιχτά και κλειστά κυκλώματα). Υδατοκαλλιέργειες (πεστροφοτροφία, κυπρινοτροφία, θαλάσσια ιχθυοτροφία).
Ασκήσεις: Εξωτερική μορφολογική διάπλαση και ανατομική των κυριότερων υδρόβιων ζώων, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον άνθρωπο, καθώς και επίδειξη χαρακτηριστικών αλλοιώσεων. Αρχές συστηματικής. Επισκέψεις σε ιχθυοτροφικές και οστρακοκαλλιεργητικές μονάδες.

ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ II
Διαλέξεις: Λοιμώδη νοσήματα των ζώων, τα οποία οφείλονται σε βακτήρια και μύκητες, με έμφαση στην αιτιολογία, την παθογένεια, την επιζωοτιολογία, την εργαστηριακή διάγνωση και τη σχέση τους με τη δημόσια υγεία, καθώς και στοιχεία συμπτωματολογίας, πρόληψης και θεραπείας τους.
Ασκήσεις: Επιδείξεις σχετικές με τη διάγνωση, παθογένεια και πρόληψη των ιογενών νοσημάτων. Επισκέψεις σε διαγνωστικά εργαστήρια.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ-ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Ανατομική, φυσιολογία και βιολογία της μέλισσας. Στοιχεία μελισσοκομίας. Προϊόντα της κυψέλης. Ασθένειες και εχθροί της μέλισσας και του γόνου.
Ασκήσεις: Εφαρμογές στη μελισσοκομία και εργαστηριακή διάγνωση των νοσημάτων της μέλισσας.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Διαλέξεις: Γενική τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος τροφίμων ζωικής προέλευσης: μέθοδοι χρησιμοποιούμενες στην τεχνολογία τροφίμων, παράμετροι ποιοτικού ελέγχου, μέθοδοι και οργάνωση ποιοτικού ελέγχου τροφίμων ζωικής προελεύσεως. Ειδική τεχνολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης και τεχνολογία αλιευμάτων: οργάνωση και λειτουργία σφαγείων, τεχνολογία κρέατος (ποιότητες, τεμαχισμοί, συσκευασία, μεταποίηση και συντήρηση κρέατος και κρεατοσκευασμάτων), τεχνολογία αλιευμάτων και ιχθυοσκευασμάτων (μεταποίηση των αλιευμάτων και παρασκευή ιχθυοσκευασμάτων), τεχνολογία λοιπών τροφίμων ζωικής προελεύσεως, ταξινόμηση των σφάγιων σε κατηγορίες και εμπορικές κλάσεις, τεμαχισμός σφάγιων, εφαρμογή συστήματος HCCP στην παραγωγή και την επεξεργασία τροφίμων, μέθοδοι συντήρησης (ψύξη, κατάψυξη, αποξήρανση, αλιπάστωση, κάπνιση, κονσερβοποίηση), νέες μέθοδοι συντήρησης.
Ασκήσεις: Δειγματοληψία τροφίμων, εξέταση με ειδικά όργανα ποιοτικού ελέγχου, συγκρότηση ομάδων δοκιμαστών, δοκιμές με τις αισθήσεις. Ποιοτική εκτίμηση νωπού και κατεψυγμένου κρέατος, κρεατοσκευασμάτων, ιχθυοπαρασκευασμάτων. Τεμαχισμός σφάγιων, ποιοτική διαβάθμιση σφάγιων και κρέατος. Παρασκευή αλλαντικών, κονσερβών κρέατος και ιχθυηρών. Παρασκευή ορισμένων ιχθυοσυσκευασμάτων. Επισκέψεις σε βιομηχανικά σφαγεία, βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος και αλιευμάτων.

ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Εισαγωγή στην τοξικολογία. Προέλευση των τοξικών ουσιών, αρχές της τοξικολογίας, μηχανισμοί τοξικότητας, εκτίμηση της επικινδυνότητας. Απορρόφηση, κατανομή και απέκκριση τοξικών ουσιών. Βιομετατροπή των ξενοβιοτικών, τοξοκινητική, αρχές θεραπείας και αποτοξίνωσης. Χημική καρκινογένεση, μεταλλαξιογένεση και τερατογένεση, τοξικότητα σε ήπαρ, νεφρούς, νευρικό σύστημα, αναπνευστικό σύστημα, αιμοποιητικό σύστημα, ανοσοποιητικό σύστημα, οφθαλμό, καρδιαγγειακό σύστημα, δέρμα, αναπαραγωγικό και ενδοκρινικό σύστημα. Τοξικές επιδράσεις των παρασιτοκτόνων, μετάλλων, διαλυτών και αερίων. Δηλητηριώδη φυτά, μυκοτοξίνες, διοξίνες. Αναλυτική τοξικολογία.
Ασκήσεις: Βιομετατροπή των ξενοβιοτικών, τοξικότητα σε διάφορα όργανα, ανίχνευση τοξικών ουσιών, βιβλιογραφική εργασία.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ I
Διαλέξεις: Ειδική παθολογία σκύλου και γάτας I: νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία), που παρατηρούνται στο σκύλο και στη γάτα, που οφείλονται σε μη τραυματικά αίτια και αφορούν το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα. Ειδική παθολογία παραγωγικών ζώων I (βοοειδή): νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία) βοοειδών κάθε ηλικίας, που αφορούν όλα τα οργανικά συστήματα (πλην του αναπαραγωγικού) και σχετίζονται με λοιμώδη, παρασιτικά, διατροφικά, μεταβολικά αίτια, καθώς και με τον τρόπο διαχείρισης των ζώων στις εκτροφές, θεραπεία-έλεγχος-πρόληψη-εμβολιακά προγράμματα, οικονομικές επιπτώσεις νοσημάτων.
Ασκήσεις: Παρουσίαση κλινικών περιστατικών και τόπος αντιμετώπισής τους. Επισκέψεις σε εκτροφές.

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Ι
Διαλέξεις: Φυσιολογία της ενήβωσης των θηλυκών κατοικίδιων ζώων. Φυσιολογία της αναπαραγωγής των θηλυκών κατοικίδιων ζώων πριν την εγκυμοσύνη, φυσιολογία εγκυμοσύνης, φυσιολογία τοκετού, φυσιολογία λοχείας. Φυσιολογία εμβρύου και φροντίδα νεογνού. Φυσιολογία μαστικού αδένα και γαλακτοπαραγωγής.
Ασκήσεις: Προπαιδευτικές ασκήσεις μαιευτικής, παθολογίας αναπαραγωγής και παθολογίας μαστού. Ασκήσεις στη λήψη ιστορικού και στη διαγνωστική προσέγγιση των προβλημάτων της αναπαραγωγής στα ζώα. Κλινική εξέταση του γεννητικού συστήματος των θηλυκών ζώων. Αναπαραγωγικοί δείκτες. Εργαστηριακές ασκήσεις.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
Διαλέξεις: Γενική ιχθυοπαθολογία. Ειδική ιχθυοπαθολογία (νοσήματα από ιούς, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και διατροφικούς παράγοντες).
Ασκήσεις: Επισκέψεις σε ιχθυοτροφικές και οστρακοκαλλιεργητικές μονάδες.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΤΗΝΩΝ I
Διαλέξεις: Μέθοδοι μελέτης και διάγνωσης των νοσημάτων των πτηνών. Διατροφικά νοσήματα και νοσήματα τα οποία οφείλονται σε βακτήρια και μύκητες, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εκτροφής, με έμφαση στον τρόπο μετάδοσης, στη συμπτωματολογία, στις μακροσκοπικές αλλοιώσεις, στη διαφορική διάγνωση, στην κλινική διάγνωση και στην εφαρμοζόμενη πρόληψη και θεραπεία.
Ασκήσεις: Παρουσίαση κλινικών περιστατικών και τρόπος αντιμετώπισής τους. Επισκέψεις σε εκτροφές.

ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Διαλέξεις: Γενικό μέρος: ονοματολογία και οικονομική σημασία των παρασιτώσεων με έμφαση στην αιτιολογία, στην παθογένεια, στην επιζωοτιολογία, στη σχέση με τη δημόσια υγεία και στην εργαστηριακή διάγνωση, καθώς και στοιχεία συμπτωματολογίας, πρόληψης και θεραπείας. Ειδικό μέρος: πρωτοζωώσεις, τρηματωδιάσεις, κεστωδιάσεις, μετακεστωδιάσεις, νηματωδιάσεις και αρθροποδιάσεις, οι οποίες ενδιαφέρουν ως κλινικές οντότητες και ως αιτία σοβαρών οικονομικών απωλειών ή από πλευράς δημόσιας υγείας.
Ασκήσεις: Επίδειξη και άσκηση στις βασικότερες διαγνωστικές παρασιτολογικές μεθόδους.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ I - ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Αναισθησιολογία: τοπική αναλγησία (τοπικά αναλγητικά, τεχνικές και ατυχήματα της τοπικής αναλγησίας), αναισθησία (γενικές αρχές, αναισθητικές και προαναισθητικές ουσίες, προαναισθητική αγωγή, στάδια και ατυχήματα της αναισθησίας, αναισθησία διαφόρων ζωικών ειδών). Εντατική θεραπεία: μετεγχειρητική διατροφική υποστήριξη των ζώων συντροφιάς (γενικές αρχές, τεχνικές και ατυχήματα). Προπαιδευτική και γενική χειρουργική: συγκράτηση των ζώων, αντισηψία - ασηψία (αντισηπτικές και απολυμαντικές ουσίες, τεχνικές αποστείρωσης), ενδείξεις και αντενδείξεις εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων, χειρουργικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και εργαλεία, υλικά και τεχνικές ραφής, επιδέσεις τραυμάτων και καταγμάτων, θεραπεία με υγρά και ηλεκτρολύτες, μετάγγιση αίματος και άλλες θεραπευτικές τεχνικές, θεραπευτική προσέγγιση φλεγμονής, γάγγραινας, έλκους, συριγγίου, θλάσης, τραύματος και επιπλοκών του, κυκλοφορικής καταπληξίας, βλαβών από φυσικά αίτια, νεοπλάσματος και κύστης.
Ασκήσεις: Επίδειξη εργαλείων και τεχνικών συγκράτησης. Εφαρμογή τεχνικών συγκράτησης. Επίδειξη τεχνικών τοπικής αναλγησίας. Επίδειξη και εφαρμογή τεχνικών αναισθησίας: εγχύσεις, διασωλήνωση τραχείας, εκτέλεση τεχνητής αναπνοής, χειρισμός αναισθητικού μηχανήματος, διεγχειρητική παρακολούθηση, αντιμετώπιση ατυχημάτων της αναισθησίας κλπ. Επίδειξη και εφαρμογή μέτρων αντισηψίας - ασηψίας: προετοιμασία χειρουργικού υλικού, χειρουργού και ασθενούς. Επίδειξη χειρουργικών εργαλείων και λοιπού εξοπλισμού και τρόπων χρήσης τους. Επίδειξη και εκτέλεση τεχνικών ραφής και επίδεσης. Λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση ασθενών ζώων. Παρακολούθηση χειρουργικών επεμβάσεων. Νοσηλεία ασθενών ζώων.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ
Διαλέξεις: Παραγωγή και ιδιότητες ακτίνων Χ. Κατασκευή και λειτουργία ακτινολογικών συσκευών. Αποτελέσματα ακτινοβόλησης της ζώσας ύλης. Αρχές ακτινοδιαγνωστικής και μέθοδοι έρευνας. Βασικές αρχές ακτινοθεραπευτικής. Ακτινοδιαγνωστική κινητικού συστήματος. Ακτινοδιαγνωστική αναπνευστικού, κυκλοφορικού, πεπτικού, ουροποιητικού, γεννητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ασκήσεις: Επίδειξη λειτουργίας ακτινολογικής συσκευής, εμφανιστηρίου ακτινογραφημάτων και συσκευής υπερηχογραφίας. Επίδειξη ειδικών μεθόδων έρευνας. Μελέτη ακτινογραφημάτων και υπερηχογραφημάτων υγιών και ασθενών ζώων.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ Ι
Διαλέξεις: Η χρήση της βιοψίας ως διαγνωστικής μεθόδου στην κτηνιατρική των μικρών ζώων. Εισαγωγή στη χειρουργική παθολογοανατομία. Γενικές αρχές διαγνωστικής κυτταρολογίας και ειδική κυτταροπαθολογία σκύλου και γάτας. Τεχνικές νεκροτομικής εξέτασης. Περιγραφική ορολογία αλλοιώσεων και η αξία της μορφολογικής διάγνωσης. Νεκροτομικά ευρήματα με ή χωρίς διαγνωστική αξία. Μελέτη των μακροσκοπικών και μικροσκοπικών αλλοιώσεων των οργάνων ζώων, με στόχο τη διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας και τη διάγνωση νοσημάτων του σκύλου και της γάτας (διαγνωστική παθολογοανατομική ζώων συντροφιάς).
Ασκήσεις: Εκπαίδευση σε τεχνικές νεκροτομών ζώων, μελέτη κυτταρολογικών επιχρισμάτων.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ II
Διαλέξεις: Ειδική παθολογία σκύλου και γάτας II: νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία), που παρατηρούνται στο σκύλο και στη γάτα, που οφείλονται σε μη τραυματικά αίτια και αφορούν το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα, ειδική ανασκόπηση των κυριότερων λοιμωδών νοσημάτων του σκύλου και της γάτας και κυρίως της αντιμετώπισής τους. Ειδική παθολογία παραγωγικών ζώων II (χοίροι): νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία) χοίρων κάθε ηλικίας, που αφορούν όλα τα οργανικά συστήματα (πλην του αναπαραγωγικού) και σχετίζονται με λοιμώδη, παρασιτικά, διατροφικά, μεταβολικά αίτια, καθώς με και τον τρόπο διαχείρισης των ζώων στις εκτροφές, θεραπεία-έλεγχος-πρόληψη-εμβολιακά προγράμματα, οικονομικές επιπτώσεις νοσημάτων. Αρχές εφαρμοσμένης προληπτικής κτηνιατρικής που αφορούν όλα τα είδη των ζώων και κυρίως τα παραγωγικά.
Ασκήσεις: Παρουσίαση κλινικών περιστατικών και τρόπος αντιμετώπισής τους. Επισκέψεις σε εκτροφές.

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙΙ
Διαλέξεις: Παθολογία αναπαραγωγής και μαιευτική της αγελάδας, της προβατίνας, της αίγας και της συός (νοσήματα ή παθήσεις που αφορούν το γεννητικό σύστημα και σχετίζονται με μαιευτικά, λοιμώδη, παρασιτικά, διατροφικά, μεταβολικά, τραυματικά αίτια, καθώς με και τον τρόπο διαχείρισης των ζώων στις εκτροφές: αιτιολογία, οικονομικές επιπτώσεις, φυσιοπαθολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος, συντηρητική και χειρουργική θεραπεία).
Ασκήσεις: Κλινικές ασκήσεις σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Κλινικές ασκήσεις στο εξωτερικό ιατρείο της κλινικής. Εργαστηριακές ασκήσεις. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών. Εφαρμογή προληπτικών και θεραπευτικών σχημάτων. Αντιμετώπιση μαιευτικών περιστατικών. Μαιευτικές επεμβάσεις.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΤΗΝΩΝ II
Διαλέξεις: Ιογενή και παρασιτικά νοσήματα, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εκτροφής, με έμφαση στον τρόπο μετάδοσης, στη συμπτωματολογία, στις μακροσκοπικές αλλοιώσεις, στη διαφορική διάγνωση, στην κλινική διάγνωση και στην εφαρμοζόμενη πρόληψη και θεραπεία.
Ασκήσεις: Παρουσίαση κλινικών περιστατικών και τρόπος αντιμετώπισής τους. Επισκέψεις σε εκτροφές.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ I
Διαλέξεις: Επίδραση του τρόπου εκτροφής, μεταφοράς και ανάπαυσης των ζώων στην εν γένει ποιότητα του κρέατος. Σχεδιασμός, κατασκευή, καθαρισμός, εξυγίανση των σφαγείων. Εξέταση των ζώων προ της σφαγής. Αναισθητοποίηση, αφαίμαξη, προετοιμασία, επιθεώρηση των σφάγιων. Ποιοτική ταξινόμηση των σφάγιων. Περιπτώσεις δέσμευσης σφάγιων θηλαστικών από τον επίσημο κτηνίατρο. Νοσήματα κατοικίδιων θηλαστικών ζώων, τα οποία οφείλονται σε βακτήρια, ιούς, παράσιτα, πρωτόζωα κ.λπ. και αγωγή του κρεοσκόπου. Νομοθεσία κατασχέσεων-αναθεωρήσεων. Εξυγίανση των σφάγιων. Σιτιογενείς διαταραχές της υγείας του ανθρώπου οφειλόμενες σε βιολογικά και χημικά αίτια. Διερεύνηση των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης. Σχέσεις με τη δημόσια υγεία και προληπτικά μέτρα. Υγιεινή και επιθεώρηση του συντηρημένου κρέατος και των κρεατοσυσκευασμάτων. Νομοθεσία εθνική και της Ε.Ε., σχετική με το αντικείμενο του μαθήματος.
Ασκήσεις: Ασκήσεις στα σφαγεία, στην ιχθυόσκαλα, στην αγορά τροφίμων, στους χώρους αποθήκευσης τροφίμων και στο εργαστήριο, σε αντικείμενα του μαθήματος.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ II
Διαλέξεις: Ορθοπεδική χειρουργική: παθήσεις των οστών (κατάγματα, φλεγμονώδεις κ.ά. νόσοι, κύστεις και νεοπλάσματα), παθήσεις των αρθρώσεων (κακώσεις, φλεγμονώδεις και εκφυλιστικοί νόσοι), παθήσεις των μυών (κακώσεις, φλεγμονώδεις κ.ά. νόσοι και νεοπλάσματα), κακώσεις και φλεγμονώδεις νόσοι των τενόντων, των τενόντιων ελύτρων και των ορογόνων θυλάκων, παθήσεις του κατώτερου τμήματος των άκρων του αλόγου και της αγελάδας, ορθοπεδικές επιδέσεις.
Ασκήσεις: Ορθοπεδική εξέταση και εφαρμογή διαγνωστικών τεχνικών σε υγιή ζώα και σε κλινικά περιστατικά. Συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση κλινικών περιστατικών. Χορήγηση αναισθησίας, εφαρμογή διεγχειρητικής αγωγής, εφαρμογή εντατικής θεραπείας και νοσηλεία κλινικών περιστατικών.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ II
Διαλέξεις: Μελέτη των μακροσκοπικών και μικροσκοπικών αλλοιώσεων των οργάνων ζώων, με στόχο τη διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας και τη διάγνωση διαφόρων νοσημάτων των παραγωγικών ζώων: χοίρων, μικρών μηρυκαστικών, βοοειδών και κουνελιών (διαγνωστική παθολογιανατομική παραγωγικών ζώων), ιπποειδών (διαγνωστική παθολογοανατομική ιπποειδών) και ζώων άγριας πανίδας: αγρίων ζώων και ζώων ζωολογικών κήπων (διαγνωστική παθολογοανατομική ζώων άγριας πανίδας). Βασικές αρχές Κτηνιατροδικαστικής.
Ασκήσεων: Τεχνικές νεκροτομών ζώων και σύνταξη σχετικών πρωτοκόλλων.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΙΙΙ
Διαλέξεις: Ειδική παθολογία σκύλου και γάτας III: νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία) που παρατηρούνται στο σκύλο και τη γάτα, που οφείλονται σε μη τραυματικά αίτια και αφορούν το δέρμα, δηλητηριάσεις των ζώων (παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία). Ειδική παθολογία παραγωγικών ζώων ΙΙΙ (μικρά μηρυκαστικά): νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία) μικρών μηρυκαστικών κάθε ηλικίας, που αφορούν όλα τα οργανικά συστήματα (πλην του αναπαραγωγικού) και σχετίζονται με λοιμώδη, παρασιτικά, διατροφικά, μεταβολικά αίτια, καθώς και με τον τρόπο διαχείρισης των ζώων στις εκτροφές, θεραπεία-έλεγχος-πρόληψη-εμβολιακά προγράμματα, οικονομικές επιπτώσεις νοσημάτων. Ειδική παθολογία παραγωγικών ζώων III (κουνέλια): νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία) κουνελιών κάθε ηλικίας, που αφορούν όλα τα οργανικά συστήματα (πλην του αναπαραγωγικού) και σχετίζονται με λοιμώδη, παρασιτικά, διατροφικά, μεταβολικά αίτια, καθώς και με τον τρόπο διαχείρισης των ζώων στις εκτροφές, θεραπεία-έλεγχος-πρόληψη-εμβολιακά προγράμματα, οικονομικές επιπτώσεις νοσημάτων.
Ασκήσεις: Παρουσίαση κλινικών περιστατικών και τρόπος αντιμετώπισής τους. Επισκέψεις σε εκτροφές.

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙΙΙ
Διαλέξεις: Παθολογία αναπαραγωγής και μαιευτική της φοράδας, της σκύλας, της γάτας και της κουνέλας (νοσήματα ή παθήσεις που αφορούν το γεννητικό σύστημα και σχετίζονται με μαιευτικά, λοιμώδη, παρασιτικά, διατροφικά, μεταβολικά, τραυματικά αίτια, καθώς με και τον τρόπο διαχείρισης των ζώων στις εκτροφές: αιτιολογία, οικονομικές επιπτώσεις, φυσιοπαθολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος, συντηρητική και χειρουργική θεραπεία). Περιγεννητική παθολογία. Παθολογία και χειρουργική μαστικού αδένα (νοσήματα ή παθήσεις που αφορούν το μαστικό αδένα και σχετίζονται με λοιμώδη, παρασιτικά, διατροφικά, μεταβολικά, τραυματικά αίτια, καθώς με και τον τρόπο διαχείρισης των ζώων στις εκτροφές: αιτιολογία, οικονομικές επιπτώσεις, φυσιοπαθολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος, συντηρητική και χειρουργική θεραπεία).
Ασκήσεις: Κλινικές ασκήσεις σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Κλινικές ασκήσεις στο εξωτερικό ιατρείο της κλινικής. Εργαστηριακές ασκήσεις. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών. Εφαρμογή προληπτικών και θεραπευτικών σχημάτων. Αντιμετώπιση μαιευτικών περιστατικών. Μαιευτικές επεμβάσεις. Ανασκόπηση ερευνητικών δημοσιεύσεων.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΤΗΝΩΝ III
Ασκήσεις: Παρουσίαση κλινικών περιστατικών και τρόπος αντιμετώπισής τους. Επισκέψεις σε εκτροφές.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ
Διαλέξεις: Φυσιολογία της ενήβωσης των αρσενικών κατοικίδιων ζώων. Φυσιολογία της αναπαραγωγής των αρσενικών κατοικίδιων ζώων. Βιοχημεία σπέρματος. Συλλογή, εκτίμηση, επεξεργασία και έγχυση σπέρματος στο γεννητικό σωλήνα των θηλυκών ζώων. Παθολογία και χειρουργική του γεννητικού συστήματος των αρσενικών κατοικίδιων ζώων (νοσήματα ή παθήσεις που αφορούν το γεννητικό σύστημα και σχετίζονται με λοιμώδη, παρασιτικά, διατροφικά, μεταβολικά, τραυματικά αίτια, καθώς με και τον τρόπο διαχείρισης των ζώων στις εκτροφές: αιτιολογία, οικονομικές επιπτώσεις, φυσιοπαθολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος, συντηρητική και χειρουργική θεραπεία).
Ασκήσεις: Κλινική εξέταση του γεννητικού συστήματος των αρσενικών ζώων. Εργαστηριακές ασκήσεις. Κλινικές ασκήσεις σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Κλινικές ασκήσεις στο εξωτερικό ιατρείο της κλινικής. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών. Εφαρμογή προληπτικών και θεραπευτικών σχημάτων. Αντιμετώπιση κλινικών περιστατικών. Χειρουργικές επεμβάσεις. Ανασκόπηση ερευνητικών δημοσιεύσεων.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ II
Διαλέξεις: Επιθεώρηση και υγιεινή των πτηνών. Νομοθεσία κατασχέσεων-αναθεωρήσεων. Βασικές αρχές μικροβιολογίας τροφίμων. Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Παθογόνα μικρόβια και τρόφιμα. Πρόσθετα και υγιεινή τροφίμων. Σιτιογενείς διαταραχές της υγείας του ανθρώπου οφειλόμενες σε βιολογικά και χημικά αίτια. Διερεύνηση κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης. Σχέσεις με τη δημόσια υγεία και προληπτικά μέτρα. Υγιεινή και επιθεώρηση των κονσερβών, των αυγών, των θηραμάτων, των αλιευμάτων και του μελιού. Νομοθεσία εθνική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετική με το αντικείμενο του μαθήματος.
Ασκήσεις: Ασκήσεις στα σφαγεία, στην ιχθυόσκαλα, στην αγορά τροφίμων, στους χώρους αποθήκευσης τροφίμων και στο εργαστήριο, σε αντικείμενα του μαθήματος.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ III
Διαλέξεις: Χειρουργική μαλακών μορίων: παθήσεις του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου συμπεριλαμβανομένου και του πρωκτού, παθήσεις της ρινός και των παραρρινικών κόλπων, του λάρυγγα, της τραχείας, των πνευμόνων, του υπεζωκότος και του θωρακικού τοιχώματος, παθήσεις των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, κήλες, λαπαροτομή, θωρακοτομή.
Ασκήσεις: Κλινική εξέταση και εφαρμογή διαγνωστικών τεχνικών σε υγιή ζώα και σε κλινικά περιστατικά. Συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση κλινικών περιστατικών. Χορήγηση αναισθησίας, εφαρμογή διεγχειρητικής αγωγής, εφαρμογή εντατικής θεραπείας και νοσηλεία κλινικών περιστατικών.

10ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ III-ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ
Ασκήσεις: Πρακτική άσκηση στο νεκροτομείο με τη διενέργεια νεκροτομών ζώων και σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου-έκθεσης νεκροτομικής εξέτασης.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ IV
Διαλέξεις: Ειδική παθολογία σκύλου και γάτας IV: νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία) που παρατηρούνται στο σκύλο και στη γάτα, που οφείλονται σε μη τραυματικά αίτια και αφορούν το ενδοκρινικό, το αναπνευστικό και το αιμοποιητικό σύστημα. Ειδική παθολογία ιπποειδών: νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, πρόληψη, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία) ιπποειδών κάθε ηλικίας, που αφορούν όλα τα οργανικά συστήματα (πλην του αναπαραγωγικού) και σχετίζονται με λοιμώδη, παρασιτικά, διατροφικά και μεταβολικά αίτια, καθώς με και τον τρόπο διαχείρισης των ζώων στις εκτροφές, θεραπεία-έλεγχος-πρόληψη-εμβολιακά προγράμματα, οικονομικές επιπτώσεις νοσημάτων. Ειδική παθολογία αγρίων και προστατευομένων ειδών: νοσήματα ή παθήσεις (αιτιολογία, παθοφυσιολογία, συμπτωματολογία, διάγνωση, έλεγχος και συντηρητική θεραπεία) αγρίων και προστατευομένων ειδών ζώων της Ελλάδας (άγρια σαρκοφάγα, αρκούδες, λαγοί, πτερυγιόποδα, κητώδη, ερπετά κ.λπ.), που οφείλονται σε μη τραυματικά αίτια.
Ασκήσεις: Παρουσίαση κλινικών περιστατικών και τρόπος αντιμετώπισής τους. Επισκέψεις σε εκτροφές.

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙV
Διαλέξεις: Κλινική φαρμακολογία της αναπαραγωγής. Βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής, με έμφαση στη μεταφορά εμβρύων και την εξωσωματική γονιμοποίηση. Διαχείριση της αναπαραγωγής σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Διαχείριση νεογνών. Διαχείριση της γαλακτοπαραγωγής.
Ασκήσεις: Κλινικές ασκήσεις σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Κλινικές ασκήσεις στο εξωτερικό ιατρείο της κλινικής. Εργαστηριακές ασκήσεις. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών. Εφαρμογή προληπτικών και θεραπευτικών σχημάτων. Αντιμετώπιση μαιευτικών περιστατικών. Μαιευτικές επεμβάσεις. Ανασκόπηση ερευνητικών δημοσιεύσεων.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ III
Διαλέξεις: Σχεδιασμός και κατασκευή των εργοστασίων. Καθαρισμός και εξυγίανση των εργοστασίων. Το νερό και η χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων. Υγιεινή του προσωπικού. Καταπολέμηση των εντόμων και των τρωκτικών. Έλεγχος υγιεινής κατάστασης εργοστασίων επεξεργασίας τροφίμων. Απόβλητα και εξυγίανσή τους. Υγιεινή των σφαγείων, των εργοστασίων γάλακτος, των εργοστασίων επεξεργασίας κρέατος και των κονσερβοποιείων. Ανάλυση και πρόληψη κινδύνου στις βιομηχανίες τροφίμων.
Ασκήσεις: Ασκήσεις στα σφαγεία, στην ιχθυόσκαλα, στην αγορά τροφίμων, στους χώρους αποθήκευσης τροφίμων και στο εργαστήριο, σε αντικείμενα του μαθήματος.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ IV
Διαλέξεις: Χειρουργική μαλακών μορίων: Παθήσεις των όρχεων, του προστάτη, του πέους και της ακροποσθίας, παθήσεις της καρδιάς, του περικαρδίου, των αγγείων και της σπλήνας, παθήσεις του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος, παθήσεις του ωτός, του δέρματος και του υποδορίου ιστού. Οφθαλμολογία: οφθαλμολογική εξέταση, διαγνωστικές τεχνικές και φάρμακα χρησιμοποιούμενα στη θεραπευτική του οφθαλμού και των επικουρικών μορίων του, παθήσεις του οφθαλμού και των επικουρικών μορίων του.
Ασκήσεις: Κλινική εξέταση και εφαρμογή διαγνωστικών τεχνικών σε υγιή ζώα και σε κλινικά περιστατικά. Συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση κλινικών περιστατικών. Χορήγηση αναισθησίας, εφαρμογή διεγχειρητικής αγωγής, εφαρμογή εντατικής θεραπείας και νοσηλεία κλινικών περιστατικών.

Πρακτική άσκηση

Η πρακτική άσκηση αποσκοπεί στη βελτίωση των παρεχόμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών από τους αποφοίτους του Τμήματος Κτηνιατρικής, έχει δε εκπαιδευτικό και επαγγελματικό χαρακτήρα. Η τουλάχιστον τρίμηνη πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές του Τμήματος και η επιτυχής πραγματοποίησή της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του πτυχίου.
Η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί α. σε κτηνιατρεία που παρακολουθούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγικών ζώων, β. σε κτηνιατρεία ή μονάδες περίθαλψης ζώων συντροφιάς, γ. σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών, δ. σε κτηνιατρικά εργαστήρια και ε. σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγικών ζώων.
Η άσκηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, σε δύο συνεχόμενα έτη (από έναν έως δύο μήνες κάθε καλοκαίρι). Κατά τη διάρκειά της, κάθε φοιτητής έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και απολαμβάνει ίσης μεταχείρησης με άλλους εργαζομένους του συνεργαζόμενου φορέα, ώστε να εκπαιδευθεί και να αποκτήσει επαγγελματική συνείδηση.
Μετά τη λήξη της άσκησης, κάθε φοιτητής υποβάλλει στο Τμήμα Κτηνιατρικής τη βεβαίωση πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης (χορηγείται από τον φορέα όπου θα έχει πραγματοποιηθεί η άσκηση), το φύλλο αξιολόγησής του κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης (συμπληρώνεται από το επιβλέπον στέλεχος του φορέα) και την έκθεση αποτίμησης της πρακτικής άσκησης (συντάσσεται από το φοιτητή).