300 Ιατρικής Θεσσαλίας (Λάρισα)

Το Τμήμα Ιατρικής ιδρύθηκε το 1985 και λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1990-91. Αποτελεί το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη της νεοσύστατης Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που λειτουργεί στη Λάρισα.

Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιατρικής, που περιλαμβάνουν εργαστήρια προκλινικών μαθημάτων, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, διοικητικές υπηρεσίες, βρίσκονται στο κτίτιο της ανακαινισμένης πρώην κλινικής Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου (Παπακυριαζή 22, Λάρισα 41222, Τηλ.: 041-56.5002, 56.5073, Fax: 041-56.5068, 56.5073), και σε ενοικιασμένο κτίριο (Τσιμισκή & Υψηλάντου 73, Λάρισα 41223 Τηλ.: 041-56.5260, 56.5262, Fax: 041-552.152).

Τα προκλινικά μαθήματα γίνονται από εκλεγμένα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε εργαστήρια του Τμήματος που συνεχώς αναπτύσσονται και εκσυγχρονίζονται. Η κλινική άσκηση των φοιτητών μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, γίνεται από γιατρούς μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής και γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο μικρός αριθμός φοιτητών και η στενή συνεργασία τους με τους διδάσκοντες έχει ως στόχο τη δημιουργία αυτοδύναμων νέων γιατρών με γνώσεις στις βασικές επιστήμες, ερευνητικά ενδιαφέροντα και αξιόλογη κλινική εμπειρία.

Η εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, όπως η ηλεκτρονική μικροσκοπία και η δημιουργία σύγχρονης Ιατρικής Βιβλιοθήκης, θα προσθέσουν στις ήδη αναπτυγμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τμήματος Ιατρικής νέες ερευνητικές και διαγνωστικές δραστηριότητες.

Η ανέγερση και ο εξοπλισμός του νέου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να αρχίσει σύντομα η λειτουργία του. Το νέο κτίριο του Ιατρικού Τμήματος θα κτισθεί κοντά στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου.

Διάρκεια και Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια σπουδών είναι 12 εξάμηνα. Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα. Η εκπαίδευση των φοιτητών γίνεται με τις θεωρητικές παραδόσεις των μαθημάτων, τις φροντιστηριακές ασκήσεις, τις εργαστηριακές ασκήσεις και τις κλινικές ασκήσεις. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στις φροντιστηριακές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις ενώ δεν απαιτείται διπλωματική εργασία. Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής υποχρεούνται να υπηρετήσουν σε αγροτικό ιατρείο, ως γενικοί γιατροί για ένα χρόνο. Στην συνέχεια θα πρέπει να εργασθούν σε κάποιο νοσοκομείο, όπου και ειδικεύονται στην ειδικότητα που επιθυμούν. Ο χρόνος ειδίκευσης ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο που έχει επιλέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Ο χρόνος εκπαίδευσης για την απόκτηση της ειδικότητας κυμαίνεται από 3 έως 7 χρόνια. Όσοι προορίζονται για τις ειδικότητες: Αναισθησιολογίας, Πνευμονοφυματολογίας, Παθολογικής Ανατομίας, Κυτταρολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής μπορούν να εκπληρώσουν την υπηρεσία υπαίθρου μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας τους. Για την άσκηση του επαγγέλματος του γιατρού είναι απαραίτητη η Άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Οι γιατροί, στη συνέχεια μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: ως νοσοκομειακοί που με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εργάζονται σε νοσοκομείο ή σε κέντρα υγείας, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στο ιατρείο τους, στο σπίτι των ασθενών, και στις ιδιωτικές κλινικές, ως έμμισθοι γιατροί οι οποίοι παράλληλα με το Ιατρείο τους κατέχου και μία έμμισθη θέση, που μπορεί να είναι στο δημόσιο ή στον ευρύτερο τομέα του δημοσίου, σε πανεπιστήμια, σε δήμους, σε κοινωφελή ιδρύματα, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε., κ.ά.), ως γιατροί σε διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (UNICEF, Γιατροί χωρίς σύνορα κ.ά).

Ειδικότητες

Υπάρχουν 37 επίσημα αναγνωρισμένες ειδικότητες, που χωρίζονται σε τρεις τομείς: Α) Παθολογίας, Β) Χειρουργικής, Γ) Κλινικοεργαστηριακής και εργαστηριακής ιατρικής.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Αγγειοχειρουργική Αιματολογία Ακτινοδιαγνωστική Ακτινοθεραπευτική Όγκολογία Αλλεργιολογία Αναισθησιολογία Γαστρεντερολογία Γενική Ιατρική Δερματολογία-Αφροδισιολογία Ενδοκρινολογία Ιατροδικαστική Ιατρική Εργασίας Καρδιολογία Κοινωνική Ιατρική Κυτταρολογία Μαιευτική-Γυναικολογία Μικροβιολογία (Ιατρική Βιοπαθολογία) Νευρολογία Νευροχειρουργική Νεφρολογία Ορθοπεδική Ουρολογία Οφθαλμολογία Παθολογία Παθολογοανατομία Παιδιατρική Παιδοψυχιατρική Πλαστική-Επανορθωτ. Χειρουργική Πνευμονολογία-Φυματιολογία Πυρηνική Ιατρική Ρευματολογία Φυσική Ιατρική-Αποκατάσταση Χειρουργική θώρακος Χειρουργική Παίδων Χειρουργική Ψυχιατρική Ωτορινολαρυγγολογία

Οργάνωση Σπουδών

Οι σπουδές στο Ιατρικό Τμήμα διαρκούν έξι (6) έτη [δώδεκα (12) εξάμηνα]. Τα μαθήματα που προσφέρονται είναι πενήντα ένα (51), από τα οποία τριάντα εννέα (39) είναι υποχρεωτικά και τα υπόλοιπα δώδεκα (12) κατ' επιλογήν υποχρεωτικά.

Τα μαθήματα γίνονται με παραδόσεις, φροντιστήρια, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις. Η παρακολούθηση φροντιστηρίων, εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων είναι υποχρεωτική και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών. Το 11ο και 12ο εξάμηνο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε κλινική άσκηση. Κάθε εξάμηνο έχει διάρκεια διδασκαλίας δεκατριών (13) εβδομάδων και διάρκεια εξετάσεων τριών (3) εβδομάδων. Οι ώρες διδασκαλίας (Ω.Δ.) που σημειώνονται στο Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών που ακολουθεί, αναφέρονται σε συνολικές ώρες διδασκαλίας κατά το αντίστοιχο εξάμηνο.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Βιολογία
Ιατρική Χημεία
Ιατρική Φυσική
Ιατρική Στατιστική
Εισαγωγή στην Πληροφορική
Ξένη Γλώσσα
Μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά
Ιοντίζουσα και μη ακτινοβολία

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Ανατομική του Ανθρώπου Ι
Ιστολογία Ι
Εμβρυολογία Ι
Βιοχημεία Ι
Φυσιολογία Ι
Βιολογία ΙΙ - Ιατρική Γενετική
Ξένη Γλώσσα
Μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά
Ιατρική Πληροφορική

Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Ανατομική του Ανθρώπου ΙΙ
Ιστολογία ΙΙ
Εμβρυολογία ΙΙ
Βιοχημεία ΙΙ
Φυσιολογία ΙΙ
Στοιχεία Ιστορίας της Ιατρικής
Ξένη Γλώσσα
Μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά
Ιατρική Πληροφορική ΙΙ
Πειραματική Εργασία στη Βιοχημεία

Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Ανατομική του Ανθρώπου ΙΙΙ
Φυσιολογία ΙΙΙ
Φαρμακολογία Ι
Γενική Παθολογία και Παθολογική Ανατομική
Ιατρική Ψυχολογία
Ξένη Γλώσσα
Μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά
Μοριακή και Κυτταρική Φαρμακολογία
Μοριακή Βάση Γενετικών Νοσημάτων

Ε’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Ειδική Παθολ. Ανατομική Ι
Φαρμακολογία ΙΙ
Ιατρική Μικροβιολογία - Ανοσολογία Ι
Επιδημιολογία
Ιατρική ευθύνη και Ηθική
Παθολογική Φυσιολογία Ι
Μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά
Ιατρική Επικοινωνία
Ξένη Γλώσσα

ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Ειδική Παθολ. Ανατομική ΙΙ
Ιατρική Μικροβιολογία - Ανοσολογία ΙΙ
Προπαιδευτική Παθολογία
Χειρουργική Σημειολογία
Παθοφυσιολογία ΙΙ
Αρχές Ιατρικής Γενετικής
Μαθήματα κατ' επιλογήν υποχρεωτικά
Λειτουργική Ανατομική - Εμβιομηχανική
Ψυχοσωματική Ιατρική
Βιοφυσική Διεγερσίμων μεμβρανών
Ξένη Γλώσσα

Ζ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Παθολογία Ι
Χειρουργική Ι
Απεικονιστική Διαγνωστική Ι
Αναισθησιολογία
Ορθ/δική - Τραυματολογία Ι
Μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά
Θέματα Πνευμονολογίας
Κοινωνική Ψυχιατρική

Η’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Παθολογία ΙΙ
Χειρουργική ΙΙ
Ορθ/δική - Τραυματολογία ΙΙ*
Απεικονιστική Διαγνωστική ΙΙ**
Κοιν/κή και Προλ/κή Ιατρική
Μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά
Αλγόριθμοι στην Απεικονιστική Ιατρική
Μαζικός Προσυμπτωματικός Έλεγχος

* Περιλαμβάνει 10 ώρες Νευροχειρουργικής
** Περιλαμβάνει 15 ώρες Πυρηνικής Ιατρικής

Θ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαιευτική - Γυναικολογία Ι
Παιδιατρική Ι
Νευρολογία Ι
Ψυχιατρική Ι
Καρδιολογία
Ουρολογία
Δερματολογία
Ιατρική της Εργασίας
Μαθήματα κατ' επιλογήν υποχρεωτικά
Θέματα Ογκολογίας
Μοριακή Ενδοκρινολογία
Εισαγωγή στη Μοριακή Ιατρική
Λοιμώξεις και αντιμικροβιακή θεραπεία κατά την παιδική ηλικία

Ι’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαιευτική - Γυναικολογία ΙΙ
Παιδιατρική ΙΙ
Νευρολογία ΙΙ*
Ψυχιατρική ΙΙ
Ωτορινολαρυγγολογία
Οφθαλμολογία
Ιατροδικαστική Τοξικολογία
Μαθήματα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά
Δερματικές Εκδηλώσεις σε Συστηματικά Νοσήματα
Θρομβωτικά Φαινόμενα
Κλινική Γενετική (πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση κληρονομικών νοσημάτων στα παιδιά) 26 2
Παιδιατρική Αιματολογία - Ογκολογία (συχνότερα αιματολογικά νοσήματα και αιματολογικές κακοήθειες) 26 2

* Περιλαμβάνει 15 ώρες Νευροχειρουργικής

ΙΑ’ και ΙΒ' ΕΞΑΜΗΝΑ

Κλινικές ασκήσεις
Παθολογία*
Χειρουργική**
Παιδιατρική
Μαιευτική - Γυναικολογία
Ψυχιατρική
Λοιπά***
* 2 εβδομάδες επιλεγόμενων συναφών ειδικοτήτων στα πλαίσια της Παθολογικής Κλινικής (Γαστρεντερολογία, Ενδοκρινολογία, Πνευμονολογία, Αιματολογία, Ρευματολογία, Αλλεργιολογία, Ογκολογία) ή στην Δερματολογική ή Νευρολογική ή Καρδιολογική Κλινική και 2 εβδομάδες άσκηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε Ιατρικά Κέντρα της περιοχής.
** 2 εβδομάδες επιλεγόμενων συναφών ειδικοτήτων (Ουρολογία, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Θωρακοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική).
*** Μία εκ των ακολούθων κλινικών ή εργαστηρίων: Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Ακτινολογία, Παθολογική, Ανατομική.