299 Ιατρικής Πάτρας

H Ιατρική Σχολή ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1977 με το νόμο 641/77 και μετονομάστηκε σε Σχολή Επιστήμων Υγείας με το Π.Δ. 127/83. Η Σχολή Επιστημών Υγείας συγκροτείται από τα Τμήματα Ιατρικής και Φαρμακευτικής. Το Τμήμα Ιατρικής άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1977-78. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει περίπου 2072 πτυχιούχοι Ιατροί, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 ανήλθε στους 1360 περίπου.

Κύριο αντικείμενο του τμήματος είναι η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών και η νοσοκομειακή εξάσκηση τους. Επίσης η προώθηση της γνώσης μέσω της έρευνας και οργανωμένων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και η υψηλής στάθμης παροχή κλινικού έργου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Στο Τμήμα λειτουργούν έξι τομείς, δώδεκα Εργαστήρια, δεκαπέντε κλινικές, ένα Σπουδαστήριο (Βιβλιοθήκη) και Υπολογιστικό Κέντρο. Τα εργαστήρια διαθέτουν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (μοντέρνες εργαστηριακές ασκήσεις, σύγχρονα μηχανήματα) και οι κλινικές τον αναγκαίο αριθμό κλινών & προσωπικού για την πρακτική εκπαίδευση και την νοσοκομειακή εξάσκηση των φοιτητών.

Το προσωπικό του Τμήματος αποτελείται από 142 μέλη Δ.Ε.Π., 1 Επιστημονικό Συνεργάτη, 3 μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π. και 38 μέλη Ε.Τ.Ε.Π.

ΤΟΜΕΙΣ
Βασικών Ιατρικών Επιστημών Ι
Βασικών Ιατρικών Επιστημών ΙΙ
Κλινικών Εργαστηρίων
Παθολογικός
Χειρουργικός
Παιδιατρικής Μαιευτικής - Γυναικολογίας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Βιολογικής Χημείας
Γενικής Βιολογίας
Ιατρικής Φυσικής
Ανατομίας
Φυσιολογίας
Γενικής Φαρμακολογίας
Ακτινολογίας
Μικροβιολογίας
Παθολογικής Ανατομικής
Υγιεινής
Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας
Πυρηνικής Ιατρικής
ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Παθολογίας
Νευρολογίας
Ψυχιατρικής
Δερματολογίας
Χειρουργικής
Αναισθησιολογίας & Εντατικής Παρακολούθησης
Οφθαλμολογίας
Ουρολογίας
Νευροχειρουργικής
Ωτορινολαρυγγολογίας
Ορθοπεδικής
Παιδιατρικής
Μαιευτικής - Γυναικολογίας
Καρδιοθωρακοχειρουργικής
Παιδοχειρουργικής

Διάρκεια και Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια σπουδών είναι 12 εξάμηνα. Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα. Η εκπαίδευση των φοιτητών γίνεται με τις θεωρητικές παραδόσεις των μαθημάτων, τις φροντιστηριακές ασκήσεις, τις εργαστηριακές ασκήσεις και τις κλινικές ασκήσεις. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στις φροντιστηριακές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις ενώ δεν απαιτείται διπλωματική εργασία. Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής υποχρεούνται να υπηρετήσουν σε αγροτικό ιατρείο, ως γενικοί γιατροί για ένα χρόνο. Στην συνέχεια θα πρέπει να εργασθούν σε κάποιο νοσοκομείο, όπου και ειδικεύονται στην ειδικότητα που επιθυμούν. Ο χρόνος ειδίκευσης ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο που έχει επιλέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Ο χρόνος εκπαίδευσης για την απόκτηση της ειδικότητας κυμαίνεται από 3 έως 7 χρόνια. Όσοι προορίζονται για τις ειδικότητες: Αναισθησιολογίας, Πνευμονοφυματολογίας, Παθολογικής Ανατομίας, Κυτταρολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής μπορούν να εκπληρώσουν την υπηρεσία υπαίθρου μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας τους. Για την άσκηση του επαγγέλματος του γιατρού είναι απαραίτητη η Άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Οι γιατροί, στη συνέχεια μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: ως νοσοκομειακοί που με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εργάζονται σε νοσοκομείο ή σε κέντρα υγείας, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στο ιατρείο τους, στο σπίτι των ασθενών, και στις ιδιωτικές κλινικές, ως έμμισθοι γιατροί οι οποίοι παράλληλα με το Ιατρείο τους κατέχου και μία έμμισθη θέση, που μπορεί να είναι στο δημόσιο ή στον ευρύτερο τομέα του δημοσίου, σε πανεπιστήμια, σε δήμους, σε κοινωφελή ιδρύματα, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε., κ.ά.), ως γιατροί σε διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (UNICEF, Γιατροί χωρίς σύνορα κ.ά).

Ειδικότητες

Υπάρχουν 37 επίσημα αναγνωρισμένες ειδικότητες, που χωρίζονται σε τρεις τομείς: Α) Παθολογίας, Β) Χειρουργικής, Γ) Κλινικοεργαστηριακής και εργαστηριακής ιατρικής.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Αγγειοχειρουργική Αιματολογία Ακτινοδιαγνωστική Ακτινοθεραπευτική Όγκολογία Αλλεργιολογία Αναισθησιολογία Γαστρεντερολογία Γενική Ιατρική Δερματολογία-Αφροδισιολογία Ενδοκρινολογία Ιατροδικαστική Ιατρική Εργασίας Καρδιολογία Κοινωνική Ιατρική Κυτταρολογία Μαιευτική-Γυναικολογία Μικροβιολογία (Ιατρική Βιοπαθολογία) Νευρολογία Νευροχειρουργική Νεφρολογία Ορθοπεδική Ουρολογία Οφθαλμολογία Παθολογία Παθολογοανατομία Παιδιατρική Παιδοψυχιατρική Πλαστική-Επανορθωτ. Χειρουργική Πνευμονολογία-Φυματιολογία Πυρηνική Ιατρική Ρευματολογία Φυσική Ιατρική-Αποκατάσταση Χειρουργική θώρακος Χειρουργική Παίδων Χειρουργική Ψυχιατρική Ωτορινολαρυγγολογία

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Βιολογία Ι, Φυσική Ι, Φυσική II, Χημεία Ι, Χημεία II, Μαθηματικά - Στατιστική, Ξένη Γλώσσα.

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Βιολογία II, Βιοχημεία Ι, Ανατομία Ι, Ιστολογία - Εμβρυολογία Ι, Φυσιολογία Ι, Ξένη Γλώσσα.

3ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ανατομία II, Ιστολογία - Εμβρυολογία II, Βιοχημεία II, Φυσιολογία II.

4ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Φυσιολογία III, Υγιεινή Ι, Φαρμακολογία Ι, Μικροβιολογία Ι, Παθολογ. Ανατομική Ι, Ανατομία III.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

(Επιλέγεται 1 Μάθημα)

Βιολογικές Διαφορές, Νευροβιολογία, Μοριακή Φαρμακολογία, Υποκυτταρική Δομή, Ιατρική Τεχνολογία, Ιατρική Πληροφορική, θέματα Μοριακής Ιατρικής.

5ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Παθολογική Ανατομική II, Ψυχολογία, Φαρμακολογία II, Υγιεινή II, Μικροβιολογία II, Φυσική Εξέταση, Εργαστηριακή Αιματολογία - Αιμοδοσία.

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Παθολογική Ανατομική III, Παθολογία Ι, Παιδιατρική Ι, Χειρουργική Ι, Δερματολογία, Εφαρμοσμένη Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων (Μάθημα Επιλογής).

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Παθολογία II, Παιδιατρική II, Χειρουργική II, Ουρολογία, Ωτορινολαρυγγολογία, Ακτινολογία Ι, Αιματολογικό, Καρδιαγγειακό, Πεπτικό, Νεφρά, Νεογνολογία.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Μαιευτική - Γυναικολογία, Ψυχιατρική, Οφθαλμολογία, Ορθοπεδική, Νευρικό Σύστημα, Επείγουσα Ιατρική, Ακτινολογία II, Ιατροδικαστική και Τοξικολογία (Υποχρεωτικό Μάθημα).

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ & 10ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Κλινικές Ασκήσεις- Μαθήματα

Παθολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική και Μαιευτική Γυναικολογία, Αναισθησιολογία, Οφθαλμολογία, Ακτινολογία, Ορθοπεδική (Μάθημα Επιλογής).

Κλινικές (Μαθήματα) Επιλογής - Ασκήσεις 9ου, 10ου ή 11ου, 12ου Εξαμήνου

(4 Ασκήσεις Υποχρεωτικές)

Ω.Ρ.Λ., Ουρολογία, Οφθαλμολογία, Καρδιολογία, Μικροβιολογία, Παθολογική Ανατομική, Δερματολογία, Αναισθησιολογία, Ορθοπεδική, Αιματολογία, Ενδοκρινολογία, Νεφρολογία, Γαστρεντερολογία, Ρευματολογία, Λοιμωδών Νοσημάτων, Πνευμονολογία, Ογκολογία, Ανοσοαιματολογία, Ακτινοβιολογία - Ακτινοθεραπεία, Ανδρολογία, Αντιμετώπιση Πολυτραυματία, Ψυχοφυσιολογία (Προαιρετικό Μάθημα).

11ο ΕΞΑΜΗΝΟ και 12ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Κλινικές Ασκήσεις- Μαθήματα

Παθολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική και Μαιευτική Γυναικολογία, Ψυχιατρική, Νευρολογία