297 Ιατρικής Θεσσαλονίκης

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1942 και απονέμει τίτλους σπουδών. Το πτυχίο αποπεράτωσης των Ιατρικών Σπουδών (Πτυχίο Ιατρικής), ισοδύναμο του πτυχίου ΜD (Αμερικανικών Πανεπιστημίων) και το Διδακτορικό Δίπλωμα (MD Διατριβή) που απονέμεται για ερευνητική εργασία (Thesis).

Η Ιατρική Σχολή, με την τρέχουσα δομή και δραστηριότητες της, είναι μία από τις πιο σημαντικές και καθιερωμένες σχολές της Ελλάδας με 3.000 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Η Ιατρική Σχολή αποτελείται από 9 τομείς:

Ανατομίας και Παθολογικής Ανατομικής

Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας

Βιολογικών Επιστημών και Προληπτικής Ιατρικής

Ακτινολογίας - Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής

Αισθητηρίων Οργάνων (Οφθαλμολογίας & Ωτορινολαρυγγολογίας)

Υγείας του παιδιού (Παιδιατρικής και Χειρουργικής Παίδων)

Νευροεπιστημών (Νευρολογίας, Ψυχιατρικής, Νευροχειρουργικής)

Χειρουργικής

Εσωτερικής Παθολογίας

Τα μαθήματα των βασικών επιστημών γίνονται στα αμφιθέατρα και στις αίθουσες διδασκαλίας στα αντίστοιχα Εργαστήρια Ιατρικής.Τα κλινικά μαθήματα γίνονται στις πανεπιστημιακές κλινικές στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο,Κεντρικό και Παπανικολάου.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής υποχρεούνται να υπηρετήσουν σε αγροτικό ιατρείο, ως γενικοί γιατροί για ένα χρόνο. Στην συνέχεια θα πρέπει να εργασθούν σε κάποιο νοσοκομείο, όπου και ειδικεύονται στην ειδικότητα που επιθυμούν. Ο χρόνος ειδίκευσης ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο που έχει επιλέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Ο χρόνος εκπαίδευσης για την απόκτηση της ειδικότητας κυμαίνεται από 3 έως 7 χρόνια. Όσοι προορίζονται για τις ειδικότητες: Αναισθησιολογίας, Πνευμονοφυματολογίας, Παθολογικής Ανατομίας, Κυτταρολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής μπορούν να εκπληρώσουν την υπηρεσία υπαίθρου μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας τους. Για την άσκηση του επαγγέλματος του γιατρού είναι απαραίτητη η Άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Οι γιατροί, στη συνέχεια μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: ως νοσοκομειακοί που με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εργάζονται σε νοσοκομείο ή σε κέντρα υγείας, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στο ιατρείο τους, στο σπίτι των ασθενών, και στις ιδιωτικές κλινικές, ως έμμισθοι γιατροί οι οποίοι παράλληλα με το Ιατρείο τους κατέχου και μία έμμισθη θέση, που μπορεί να είναι στο δημόσιο ή στον ευρύτερο τομέα του δημοσίου, σε πανεπιστήμια, σε δήμους, σε κοινωφελή ιδρύματα, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε., κ.ά.), ως γιατροί σε διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (UNICEF, Γιατροί χωρίς σύνορα κ.ά).

Ειδικότητες

Υπάρχουν 37 επίσημα αναγνωρισμένες ειδικότητες, που χωρίζονται σε τρεις τομείς: Α) Παθολογίας, Β) Χειρουργικής, Γ) Κλινικοεργαστηριακής και εργαστηριακής ιατρικής.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Αγγειοχειρουργική Αιματολογία Ακτινοδιαγνωστική Ακτινοθεραπευτική Όγκολογία Αλλεργιολογία Αναισθησιολογία Γαστρεντερολογία Γενική Ιατρική Δερματολογία-Αφροδισιολογία Ενδοκρινολογία Ιατροδικαστική Ιατρική Εργασίας Καρδιολογία Κοινωνική Ιατρική Κυτταρολογία Μαιευτική-Γυναικολογία Μικροβιολογία (Ιατρική Βιοπαθολογία) Νευρολογία Νευροχειρουργική Νεφρολογία Ορθοπεδική Ουρολογία Οφθαλμολογία Παθολογία Παθολογοανατομία Παιδιατρική Παιδοψυχιατρική Πλαστική-Επανορθωτ. Χειρουργική Πνευμονολογία-Φυματιολογία Πυρηνική Ιατρική Ρευματολογία Φυσική Ιατρική-Αποκατάσταση Χειρουργική θώρακος Χειρουργική Παίδων Χειρουργική Ψυχιατρική Ωτορινολαρυγγολογία

Πρόγραμμα Σπουδών

1.Γενική δομή του προγράμματος

Οι σπουδές στην Ιατρική Σχολή συμπληρώνονται σε 12 εξάμηνα (2 εξάμηνα το χρόνο) και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

πλήρη διδασκαλία του μαθήματος με διαλέξεις
Ειδικά μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις
Εργαστηριακή και κλινική διδασκαλία
Για κάθε μάθημα ή ομάδες μαθημάτων διανέμονται στους φοιτητές δωρεάν εγχειρίδια, μονογραφίες και εκπαιδευτικές δημοσιεύσεις.Οι σπουδές περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα.Ο τίτλος,το περιεχόμενο,οι ώρες διδασκαλίας και η αλληλουχία στα εξάμηνα παρουσιάζονται στον οδηγό Ιατρικών Σπουδών.Κάθε μάθημα εξαμήνου αντιστοιχεί σε έναν αριθμό διδακτικών μονάδων.Οι απαιτήσεις για την αποφοίτηση εξαρτώνται από τιν αριθμό των διδακτικών μονάδων,όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Ιατρικών Σπουδών.Το Πρόγραμμα Ιατρικών Σπουδών μπορεί να αναθεωρείται κάθε χρόνο μετά από έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Τμήματος.

Το Πρόγραμμα Σπουδών συγκροτείται από 3 κύριες ενότητες:Υποχρεωτικά μαθήματα, Επιλεγόμενα μαθήματα, και Κλινικές Ασκήσεις.

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Τα υποχρεωτικά μαθήματα κατατάσσονται σε:α)μαθήματα βασικών επιστημών, β)κλινικών επιστημών,γ)ειδικά μαθήματα,δ)ξένες γλώσσες.Τα Μαθήματα βασικών επιστημών εφοδιάζουν το φοιτητή με την απαραίτητη βασική γνώση της φυσιολογικής δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και των μηχανισμών των νόσων.

Τα κλινικά μαθήματα,με διαλέξεις και κλινική διδασκαλία εφοδιάζουν τους φοιτητές με τη μεθοδολογία της κλινικής σκέψης και την προσέγγιση υων προβλημάτων των ασθενών.

Τα ειδικά μαθήματα τονίζουν τη σημασία των κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων στις ανθρώπινες νόσους.

Οι ξένες γλώσσες διδάσκονται κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 εξαμήνων και η διδασκαλία επικεντρώνεται γύρω από την Ιατρική ορολογία και βιβλιογραφία.

Επιλεγόμενα Μαθήματα

Ο σκοπός των επιλεγόμενων μαθημάτων είναι για να:

Εξοικειώσουν το φοιτητή με ειδικά θέματα και προβλήματα της Ιατρικής.
Τον εφοδιάσουν με μια μεγαλύτερη εμβάθυνση σε ορισμένους κλάδους της Ιατρικής,οι οποίοι μπορεί να τον/την ενδιαφέρουν και να τον προετοιμάσουν για την ειδίκευση.
Επαυξήσουν την ανάπτυξη ειδικών περιοχών της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Ενισχύσουν τη σύνδεση των προκλινικών με τα κλινικά μαθήματα.
Κάθε σπουδαστής υποχρεούται να παρακολουθήσει και να περατώσει επιτυχώς τουλάχιστον 8 επιλεγόμενα μαθήματα,με σύνολο 208 ωρών διδασκαλίας.

Κλινικές Ασκήσεις

Κατά τη διάρκεια του 11ου και 12ου εξαμήνου ο φοιτητής κάνει πρακτική άσκηση 12 εβδομάδων στην Εσωτερική Παθολογία και Χειρουργική,6 εβδομάδων στην Παιδιατρική και 4 εβδομάδων στη Γυναικολογία-Μαιευτική και Ψυχιατρική.

Αυτά τα μαθήματα παρέχουν στο φοιτητή την κλινική εμπειρία και δυνατότητα να αναλύει και να συμμετέχει στα προβλήματα του ασθενή,στη διάγνωση και την αντιμετώπιση.

2.Κανονισμοί και Πρόοδος

Τα μαθήματα Ανατομία Ι-ΙΙ,Γενική Φυσιολογία,Φυσιολογία Ι-ΙΙ και Βιοχημεία Ι-ΙΙ θεωρούνται προαπαιτούμενα.Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον τρία(3) από αυτά τα μαθήματα πριν παρακολουθήσει τα μαθήματα Φυσική Εξέταση και Διάγνωση στην Εσωτερική Παθολογία και Χειρουργική, τέσσερα(4) μαθήματα πριν παρακολουθήσει το μάθημα της Εσωτερικής Παθολογίας και πέντε(5) πριν από την κλινική άσκηση.

3.Εξετάσεις-Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση γίνεται μετά από προφορικές και γραπτές εξετάσεις στο μάθημα και την επίδοση στο Εργαστήριο ή την Κλινική.Κάθε διδάσκων ή ομάδα διδασκόντων διεξάγει τις εξετάσεις του αντίστοιχου μαθήματος.

Η κλίμακα βαθμολογίας είναι από 0-10.Το 0 είναι ο χαμηλότερος και το 10 ο υψηλότερος βαθμός.Το 5 είναι η βάση της επιτυχίας και η κλίμακα είναι:5-6,5(καλώς),6,5-8,5(λίαν καλώς),8,5-10(άριστα).Στην κλίμακα του ECTS το10 αντιστοιχεί στοΑ,το 8-9 στο Β, ΤΟ 7 στο C,το 6 στο D,και το 5 στο Ε.

Υποχρεωτικά Μαθήματα

1ο Εξάμηνο

Ιατρικη
Βιολογια
Ιατρικη Φυσικη
Ιατρικη Στατιστικη
Ιστορια Ιατρικης
Πληροφορικη Η/Υ
Χημεια
Ξένη Γλωσσα

2ο Εξάμηνο

Ανατομικη Του Ανθρωπου Ι
Γενετικη
Βιοχημεια Ι
Γενικη Φυσιολογια
Ξενη Γλωσσα

3ο Εξάμηνο

Βιοχημεια ΙΙ
Ανατομικη ΙΙ
Φυσιολογια Ι
Ιστολογια-Εμβρυολογια Ι
Ξενη Γλωσσα

4ο Εξάμηνο

Φυσιολογια ΙΙ
Φαρμακολογια Ι
Ιστολογια-Εμβρυολογια ΙΙ
Ανατομικη ΙΙΙ
Ξενη Γλωσσα

5ο Εξάμηνο

Γεν.Παθολογικη Ανατομικη
Ιατρικη Μικρ/για-Ανοσιολογια Ι
Υγιεινη-Δημοσια Υγεια
Φαρμακολογια ΙΙ

6ο Εξάμηνο

Προπαιδευτικη Εσωτ. Παθολογ
Προπαιδευτικη Χειρουργικη
Ειδικη Παθολογικη Ανατομικη Ι
Ιατρικη Μικροβ.-Ανοσολογια ΙΙ
Κοινωνικη Ιατρικη

7ο Εξάμηνο

Χειρουργικη Αναισθησιολογια
Ουρολογια
Ορθοπεδικη Ιατροδ.-Τοξικολογια
Ειδικη Παθολ.Ανατομικη ΙΙ

8ο Εξάμηνο

Νευρολογια
Ωτορινολαρυγγολογια
Ψυχιατρικη
Απεικονιστικη Διαγνωστικη

9ο Εξάμηνο

Εσωτερικη Παθολογια
Δερματολογια
Πνευμονολογια
Οφθαλμολογια

10ο Εξάμηνο

Νευροχειρουργικη
Παιδιατρικη
Παιδοχειρουργικη
Γυναικολογια
Μαιευτικη
Καρδιολογια

11ο Εξάμηνο

Κλινικη Ασκηση Χειρουργικης
Κλινικη Ασκηση Μαιευτικης-Γυναικολογιας
Κλινικη Ασκηση Παιδιατρικης

12ο Εξάμηνο

Κλινικη Ασκηση Παθολογιας
Κλινικη Ασκηση Νευρολογιας-Ψυχιατρικης

Μαθήματα Επιλογής

Ιατρικη Νομολογια-Δεοντολογια

Εισαγωγη Στην Βιοιατρικη Τεχνολογια

Ιατρικη Ψυχολογια

Ιατρικη Πληροφορικη

Ψυχοβιολογια Συμπεριφορας

Λειτουργικη Ανατομικη

Κλινικη Βιοχημεια

Κλινικη Εμβρυολογια

Εφαρμοσμενη Φυσιολογια

Βιοχημεια & Φυσιολογια Ασκησης

Παιδοψυχιατρικη

Φυσικη Ιατρικη και Αποκατασταση

Ανθρωπινη Αναπαραγωγη

Επειγουσα Ιατρικη στην Παθολογια

Ακτινοθεραπευτικη

Κλινικη Φαρμακολογια

Εντατικη Θεραπεια-Ανανηψη

Γεροντολογια-Γηριατρικη

Τροπικη   Ιατρικη

Υπερηχογραφια

Εφαρμογες Πυρ. Ιατρικης

Διαταραχες Επικοινωνιας

Αγγειοχειρουργικη

Πλαστικη Χειρουργικη

Κλινικη Μικροβιολογια

Ιατρικη Εργασιας

Νευροφυσιολογια-Κλιν. Εφαρμογες

Παιδιατρικη Νευρολογια

Αναπτυξιακη Παιδιατρικη

Συμβουλευτικη Γενετικη

Επειγουσα Νευροχειρουργικη

Χειρουργικη Μεταμ.

Καρδιοχειρουργικη

Κοινωνικη Παιδιατρικη

Νεολογια

Εφαρμοσμενη Οφθαλμ.

Παιδιατρικη Καρδιολογία